Издвајамо Србија

МИНИСТАР ВУЈОВИЋ: Имате право на пензије, не на износ!

Министар финансија Душан Вујовић рекао је да је буџетом за 2018. предвиђено да ће Фонд ПИО моћи да исплати 527 милијарди динара пензионерима у наредној години.

Како је рекао, расподела ће зависити од правила која се решавају на другом месту, јер, нагласио је, стиче се право на пензију, а не на конкретан износ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ми имамо систем солидарне пензије, где се пензије не обрачунавају према критеријуму колико је неко издвајао у ПИО, већ према некој формули, узима се одређени број година у пензијском стажу са најбољим примањима који се индексира неким коефицијентом, постоји сложена процедура“, објаснио је Вујовић одговарајући на критике опозиције да је држава оштетила пензионере који су цео радни век уплаћивали доприносе, а чије пензије још нису враћене на ниво пре смањења.

Министар је у том контексту истакао да постоје многи људи у пензионом систему који примају пензију која није пропорционална њиховим доприносима пензионом фонду, као што су примаоци инвалидских пензија, породичних пензија и других, које нису стечене пуним радним стажом.

„Дакле, стиче се право на пензију, а не право на конкретан износ пензије“, објаснио је Вујовић и подсетио да су свима који имају пензије до 40 хиљада динара оне враћене на тај ниво, да су онима који примају испод 25.000 динара повећане, док ће пензије које прелазе 40 хиљада бити незнатно мање, кориговане за 7,91 одсто колико су кумулативно повећане пензије од почетка програма до данас.

Циљ је, како је нагласио, да сви људи добију пуне пензије какве су имали пре смањења, па чак и веће, али да се то уради онда када се стекну услови.

„Предлог о линералном повећању пензија од пет одсто је колективна одлука и немојте то да нападате као да је то нелегитиман предлог. Имате право да предлажете промену и то вам нико не оспорава”, рекао је Вујовић у Скупштини у расправи о Предлогу закона о буџету.

 

 

Извор: Тањуг