Издвајамо Православље

МИСТЕРИЈА ГРОБА СВЕТОГ НИКОЛЕ: Остао је нетакнут после разорног земљотреса, иако је све друго у цркви било уништено?

Црква Светог Николе изграђена је у 6. веку како би у њој била гробница једне од најутицајнијих личности хришћанства

Античка византијска црква налази се иза скромног трговачког трга у турском приморском граду Демре, што се чини као мало вероватно место за једну од највећих локација раног хришћанства. Говоримо о цркви у Анталији, за коју турски археолози тврде да је место на којем је сахрањен свети Никола.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напокон је разоткривена легенда о Деда Мразу и Светом Николи: Да ли је то иста особа и да ли је заиста постојала?

Лист „Хуријет“ је пренео почетком октобра да су истраживањем откривени нетакнут храм и гробље испод Цркве Светог Николе у Анталији, за коју се верује да је родно место свеца.

– Постигли смо веома добре резултате, али прави посао тек сада почиње. Доћи ћемо до земље и можда ћемо пронаћи нетакнуто тело светог Николе – изјавио је тад директор агенције за истраживање и споменике у Анталији Ћамил Карабајрам.

Верује се да су посмртне остатке светог Николе прокријумчарили морепловци из области Демре у Анталији у италијански град Бари.

Према до сада пронађеним документима, турски археолози верују би тело свеца и даље могло бити у комплексу храма који је пронађен у Анталији.

Црква Светог Николе изграђена је у 6. веку како би у њој била гробница једне од најутицајнијих личности хришћанства. Олтар у цркви је камен и окружен са четири сломљена стуба, мурали на зидовима су избеледели док су грубе плоче мраморних мозаика на поду.

Верује се да је испод тог пода било смештено тело свеца пре него што су га украли Италијани. Али, ново откриће донело је сензационалну могућност – да испод цркве и даље лежи тело човека који је био инспирација за Деда Мраза.

Археолози верују да се можда приликом земљотреса тело померило испод површине, непосредно након изградње цркве.

– Постоји гроб који се чини величанственијим, посебнијим од осталих у цркви. Гробови других свештеника били су у чошковима, али је овај био у средини. Зидови и даље стоје тако да мислимо да је нетакнут. Ово је мистерија, јер, иако је дошло до земљотреса, ови зидови изгледају неоштећени – рекао је недавно за „Дејли мејл“ Карабајрам.

Додао је да не може да каже да се тело дефинитивно налази ту, али да имају податке да је можда и даље тамо. Ако његове наде буду потврђене, овде би била гробница Деда Мраза. То би било невероватно откриће за Турску, рану хришћанску историју и љубитеље Божића.

Поштован због своје дарежљивости, епископ који је живео у 4. веку био је инспирација настанку популарне легенде о Деду Мразу. Сматра се да је Свети Никола рођен 270 година од Христовог рођења у тадашњој грчкој Анатолији. Његови богати родитељи умрли су када је био млад и инспирисан Исусовом поруком, продао је сву своју имовину и дао новац сиромашнима.

Град Демре, где се налази црква, изграђен је на рушевинама Мире, места у којем се верује да је живео Свети Никола.

Погледајте видео:

https://youtu.be/OKfaKvfpVTw

 

 

Извор: Телеграф.рс