Издвајамо Србија

МОНТГОМЕРИ ПОРУЧИО СРБИЈИ: Заборавите седење на две столице!

Београд — Бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери сматра да је улога САД у бриселском дијалогу, директна или „иза сцене“, од виталног значаја.

Како је рекао, то је једини начин да се изврши притисак на косовске Албанце, док Београд, како истиче, има снажну владу, способну да поступа мудро, на коју није потребно вршити притисак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Косовски Албанци ће учинити уступке једино ако је апсолутно јасно да САД инсистирају на томе и ако не попуштају у томе. ЕУ то не може да постигне. Тако да је улога САД од виталног значаја, било да су укључене директно или иза позорнице“, рекао је Монтгомери за Тањуг, поводом вести о спремности Русије да се укључи у Бриселски дијалог уколико то учине САД на захтев Приштине.

По мишљењу бившег америчког амбасадора, Србија је потпуно другачији случај, јер има јаку владу, која је у стању да делује када је то потребно.

„Ја сматрам да су САД једини начин да се изврши притисак на косовске Албанце. На Србију није потребно да било ко врши притисак, јер је њена влада показала да је способна да поступа мудро и прагматично. То није случај са косовским Албанцима“, рекао је Монтгомери.

Коментаришући наводе да Србија покушава да седи на две столице, али и чињеницу да, поред добрих односа са Русијом и САД, Београд развија и односе са Кином, која је све присутнија у Србији као инвеститор, Монтгомери каже да Србија треба да развија добре односе са свима.

„Заборавите те две столице…“, поручује Монтгомери.

„У овом времену, земљи која жели да просперира потребни су добри или одлични односи са Кином и Индијом. Са ЕУ, Русијом, САД, суседним земљама и блискоисточним земљама. Фокусирати се на само две земље је глупо“, закључио је он.

 

 

Извор: Тањуг