Издвајамо Србија

НАГАЂАЊА СУ СЕ ОБИСТИНИЛА! Шутановац кандидат ДС за градоначелника Београда

Драган Шутановац биће кандидат Демократске странке за градоначелника, ексклузивно сазнаје „Блиц”.

Оно о чему се месецима уназад спекулисало, а о чему је “Блиц” први писао, сада је званично потврђено. Како сазнајемо, на заједничкој седници Председништва и посланичког клуба ДС која је одржана јуче по подне предложено је да управо лидер демократа буде носилац листе коју ће на градским изборима у марту предводити ДС. Претходно су београдски општински одбори ДС подржали ову идеју.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Присутни су прихватили предлог. Сматрају да је најбоља опција да ДС има свог кандидата и да идемо са најјачим кога имамо на београдске изборе – наводи саговорник “Блица” из врха ове странке.

Дуго се спекулисало како ће опозиција изаћи на предстојеће београдске изборе, као и да ли је могуће да се направи једна колона. Одлука бившег градоначелника Драгана Ђиласа да се кандидује без претходног договора преломила је руководство ДС-а да на изборе треба да изађу са својим кандидатом.

Хоће ли их у трци за град подржати још неко, знаће се у наредним данима. Како сада ствари стоје, лидер ДС требало би да разговара о сарадњи са лидером Социјалдемократске странке Борисом Тадићем и првим човеком Нове странке Зораном Живковићем. Иако је НС саопштила да ће њихов кандидат за градоначелника бити професорка Весна Ракић Воденилић, Живковић је рекао и да је та странка остаје отворена за даље разговоре, па чак и да прихвати неко друго персонално решење уколико страначки органи закључе да је то боља опција. Овакав расплет недавно је наговестио и сам Шутановац.

– Демократска странка има жељу да на београдским изборима направи коалицију која ће имати идеолошки социјалдемократски преџнак. Мислим да управо лутамо пуних пет година зато што немамо јасно дефинисану политику и понуду за грађане. Јер није довољно бити само против Вучића, већ морамо имати јасна решења – рекао је Шутановац.

Он је рекао и да је ДС донела одлуку да на овим изборима стане раме уз раме с онима који деле исте вредности као и та странка и који желе да се Београд развија на начин на који и ДС сматра да је добар.

– Нисмо вољни да станемо иза било кога јер сматрамо да ово није време у којем треба да се странке повуку. Напросто мислим да су управо странке те које могу да промене овај накарадни режим Вучића, а тешко да може било ко други да уради – нагласио је Шутановац.

Како је “Блиц” писао, Шутановац је разговарао са Драганом Ђиласом. Бивши градоначелник је на двосатном састанку тражио подршку, али је није добио. У међувремену, њега су подржали Покрет слободних грађана и Народна странка.

Шутановац и званично кандидат за градоначелника Београда

Градски одбор Демократске странке је, након синоћње заједничке седнице Председништва ДС и посланичког клуба, донео је одлуку да Драган Шутановац буде кандидат те странке за градоначелника Београда.

Председништво странке је на истој седници овластило председника странке и председника градског одбора да званично отпочну преговоре са другим странкама и политичким чионоцима ради стварања грађанске и социјално одговорне коалиције за предстојеће изборе у Београду, наводи се у саопштењу ДС.

На Председништву странке разматрани су и избори у четири општине, одржани у недељу, а двоцифрен резултат који је ДС остварио оцењен је као „охрабрујући почетак промена у Србији“, додаје се у саопштењу.

 

Извор: Blic.rs

Ознаке