Здравље Издвајамо

НЕМАЧКИ НАУЧНИК И НОБЕЛОВАЦ УПОЗОРАВА: Рак се добија од ове две намирнице (ФОТО)

Немачки научник и добитник Нобелове награде у подручју физиологије, Харалд зур Хаузен, упозорио је да слабо проучен вирус, који се среће код крава, може изазивати ​​рак код људи!

„Сматрам да домаће животиње могу бити директни изазивачи рака дебелог црева код људи. Располажемо експерименталним подацима иду у прилог овој хипотези. Међутим, ово тек треба потврдити“, истакао је Хаузен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И други научници су и раније упозоравали да употреба црвеног меса (говедине, телетине, коњетине, овчетине и свињетине) повећава ризик од добијања колоректалног рака. Али, Хаузен тврди да опасност долази само са говедином, али и са, колико год то изгледало невероватно, крављим млеком.

„Традиционално објашњење повезивано је са припремом меса за јело на роштиљу, а отуда су извођене тврдње да то доводи до формирања канцерогена. Ова теза губи из вида да се исти такви канцерогени образују и пиликом пржења рибе и пилетине, а да нико не мисли да употреба меса пернатих животиња и рибе повећава ризик од добијања рака дебелог црева“, наглашава научник.

Он открива и да је у својим истраживањима посебно поклонио пажњу чињеници да се у Монголији једе веома много црвеног меса, а да се рак дебелог црева среће крајње ретко, као и у Индији, где се говедина из верских разлога фактички никад не једе. Хаузен такође указује да се ниво колоректалних обољења од рака нагло повећао после Другог светског рата.

Он је уверен да је то најдиректније повезано са тим што је у тим земљама постала популарна увозна говедина. Немачки научник додаје и да се у поменутим азијским земљама много ређе среће рак млечних жлезда, зато што се у њима минимално користе у исхрани кравље млеко и млечни производи.

Хаузен је у научном часопису „Интернатионал Јоурнал оф Цанцер“ објавио да је проучавао узорке крви и млека крава и да је у њима открио елементе ДНК који могу припадати непознатом вирусу, који би могао да буде узрок рака.

 

 

Извор: Курир.рс