Издвајамо Свет

„Нећемо одустати од нуклеарног наоружања све док су Американци на прагу!“

Северна Кореја саопштила је да се неће одрећи нуклеарног наоружања све док САД и савезници „на њиховом прагу“ настављају са „уценама и војним вежбама“.

Корејска централна новинска агенција (КЦНА) пренела је више пута поновљен став севернокорејких власти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу се наводи да је Северна Кореја предузела кораке да појача самоодбрану због „нуклеарне претње и уцењивања САД и њених вазалских снага“.

КЦНА оптужила је америчког председника Доналда Трампа да спроводи непријатељску политику према Северној Кореји.

Пјонгјанг је у септембру извршио највећу нуклеарну пробу и лансирао је неколико интерконтинентални балистичких ракета, показујући да је близу нуклеарног наоружања које може да погоди територију САД, наводи агенција АП.

Савет безбедности УН 22. децембра је пооштрио санкције Северној Кореји једногласним усвајањем нове резолуције о испоруци нафте и ангажовања севернокорејских радника у иностранству. То је девета серија санкција на иницијативу САД, због балистичких и нуклеарних проба Северне Кореје.

САД и Јужна Кореја остале су при ставу да неће преговарати са Северном Корејим све док та земља не покаже спремност да ограничи нуклеарно наоружање и ракетни програм.

САД су поднеле нацрт резолуције у којој се наводи забрана извоза Северној Кореји око 90 одсто нафтних производа, као и повратак свих држављана Северне Кореје који раде у иностранству у року од 12 месеци.

У резолуцији је и забрана извоза из Северне Кореје прехрамбених производа, машина, електричне опреме, угља, тектила, као и сировина земље, камена, дрврта, магнезита, и увоза у Северну Кореју природног гаса у течном стању.

Фото: Јутјуб

Извор: b92.net