Издвајамо Регион

НОВА СКАНДАЛОЗНА УЦЕНА ЕУ! Србија Хрватској да препусти Апатин?!

Застава ЕУ (фото:Јутјуб)

Европска комисија донела ‘заштићени документ’ по коме Србија не може у ЕУ све док не реши све граничне спорове. Очекује се да Хрватима на граници код Дунава мирно предамо земљу све до предграђа Апатина!

Brisel priprema novu strašnu ucenu sa kojom će već početkom sledeće godine suočiti vlast u Beogradu.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је јуче и званично потврђено, Европска комисија донела је ‘заштићени документ’ према којем Србија не може ући у Европску унију све док не реши граничне спорове са државама у региону. Према том документу, Србија, уколико хоће да уђе у ЕУ, мора да прихвати захтев званичног Загреба и препусти Хрватској чак 10.000 хектара земљишта са српске стране Дунава у региону Апатина! То би, конкретно, значило да државна граница са средине Дунава буквално буде померена до рубних насеља овог српског града!

Европска комисија на чијем челу је Жан-Клод Јункер очекује од Србије да Хрватима мирно преда земљу око Апатина, укључујући и луку, марину и бродоградилиште!?! У противном, упозоравају из ЕУ, Србија и Хрватска мораће овај проблем да реше арбитражом или пред Међународним судом у Хагу!?!

Како преноси загребачки „Јутарњи лист“, отворено питање граница између Хрватске и Србије требало би решити најкасније до 2023. године, како би Србија могла да закључи преговоре и постане чланица ЕУ 2025. године.

„Овај нацрт је заштићени документ, а коначна верзија требало би да се усвоји и објави у фебруару следеће године, како је најавио председник ЕК Жан-Клод Јункер. У тој стратегији стоји: ‘Постоје важни билатерални спорови између држава региона који су преостали за решавање. ЕУ неће увозити те спорове. Трајно решење треба пронаћи пре него што држава уђе у ЕУ. У случајевима где спорови не буду решени, стране их морају предати безусловно коначној арбитражи или Међународном суду правде и у потпуности поштовати пресуде“, преноси „Јутарњи лист“ текст ‘заштићеног документа’.

Коментаришући ове наводе, министар спољних послова Ивица Дачић каже за Информер да проблеми са Хрватском нису мали, али да још нисмо дошли до фазе за арбитражу.

– Граница између две државе логично треба да иде средином Дунава, али Хрватска се позива на некакве катастарске парцеле и мисли да границом треба прелазити с једне на другу страну реке, што је потпуно нелогично. Иако је договор био да формирамо комисију која би решавала тај проблем, Хрватска још није одредила представнике. Изгледа да им није стало да се ово брзо заврши, али јесте да то буде тема пред међународном заједницом. Они неће решење, они хоће да уцењују! На крају, нећемо имати друго решење него да се обратимо неком за стручно мишљење – упозорава Дачић.

Јадранка Јоксимовић, министарка за евроинтеграције, истиче да се преговорима ЕУ и Србије не морају исправљати баш све грешке претходних проширења Уније.

– Овако ће се изгубити кредибилитет процеса. Посебно ако то раде нове државе чланице увођењем билатералних питања као услова, а саме су показале лошу праксу око питања граница, и то као чланице ЕУ. Више одговорности у изјавама и захтевима не би шкодило… – подвлачи Јоксимовићева.

Мржња као аргумент

Стевица Деђански, шеф Центра за развој међународне сарадње, подсећа да хрватско искуство с арбитражом није баш добро.

– Зато се они сада служе оваквим глупостима. Од њих се свашта може очекивати, јер кад политичари у Загребу не умеју да објасне зашто им се економија распада, онда користе мржњу према Србији. Тога код њих није никада мањкало и то тамо доноси поене… – закључује Деђански.

Нелогично

Граница између наше две државе треба да иде средином Дунава, али Хрватска мисли да границом треба прелазити с једне на другу страну реке, што је нелогично
Ивица Дачић, министар спољних послова

Избор – Или ЕУ или Русија

Загребачки „Јутарњи лист“ преноси део европске стратегије у којој се лидери региона подсећају на то да је чланство у ЕУ ствар избора, за који је потребан политички консензус и потпора грађана.
„Зато не би требало да постоји дилема лидера о томе где припада Западни Балкан и у којем смеру се креће. То је очигледно порука Србији, где се често поставља питање избора између ЕУ и Русије“, наводе ове новине и додају да је за Србију важна порука и да ће односе са Косовом морати да реши правно обавезујућим документом.

ФЕДЕРИКА МОГЕРИНИ
ПРЕДСТАВНИЦА ЕУ

ЕУ је пружила снажну подршку Западном Балкану и опредељена је да тај регион има јасну перспективу. Охрабрујем реформе и процес помирења на Западном Балкану.

 

 

Извор: М.Добромировић/Информер