Србија

Откривено ко стоји иза петиције ОВК којом се тражи да Специјални суд подиже оптужнице и против Срба

Иницијативу, која је покренута у петак, наложили су Хашим Тачи и Рамуш Харадинај

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иза петиције удружења ратних ветерана ОВК којом се тражи промена мандата Специјалног суда, стоје највиши представници приштинских власти – Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, пише „Коха диторе“.

Како наводи лист, позивајући се на неименованог посланика из редова странака владајуће коалиције, највиши косовски званичници су охрабрили потписивање петиције, наводи се у прес клипингу УНМИК-а.

Исти извор, упитан да ли су удружења ветерана добила било какве сигнале подршке од највиших косовских званичника, изјавио је за „Коху“ да, не само да су добили подршку за тај корак, већ им је наложено да покрену такву иницијативу.

Истовремено, други извор листа идентификовао је косовског председника Хашима Тачија и премијера Рамуша Харадинаја као особе које стоје иза те петиције.

– Они су најпре желели да подстакну Покрет Самоопредељење да покрене ту иницијативу, али су сада одлучили да сами крену са том опцијом, укључивши у њу удружења ветерана – додао је тај извор.

Представници удружења ратних ветерана тзв. Ослободилачке војске Косова покренули су у петак петицију којом траже проширење надлежности Специјалног суда и на подизање оптужница против Срба.

Они од косовске скупштине захтевају измену Закона о специјализованим већима и специјалном тужилаштву јер, како наводе, тренутни дискриминише борбу ОВК.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug