Русија

ОТКРИВЕНО КО ЈЕ ПРАВИ РУСКИ ВЛАДАР ИЗ СЕНКЕ: ОНА је једина ЖЕНА КОЈОЈ ЈЕ ПУТИН ДАО СВУ МОЋ!

Добро је познато да не може сваки политичар у Русији да ужива поверење руског председника Владимира Путина. То успе само малом броју људи, а међу њима посебно место заузима и једна дама. Реч је о Валентини Матвијенко, коју зову још и „Путиновом челичном лејди“.

Валентина Ивановна Матвијенко председник је Савета Федерације, горњег дома Федералне скупштине. Стални је члан Савета безбедности Руске Федерације. Од 2003. до 2011. била је губернатор Санкт Петербурга. Сматра се за трећу личност у држави, одмах након председника Владимира Путина и премијера Дмитрија Медведева.

ОБРАЗОВАЊЕ И КАРИЈЕРА

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рођена је 7. априла 1949. године у Украјини, СССР. Године 1972. завршила је Лењинградски хемијско-фармацеутски институт, а 1985. године и Академију друштвених наука при Централном комитету КПСС. Године 1991. завршила је курс за усавршавање руководећих дипломатских радника при Дипломатској академији Министарства иностраних послова СССР. Од 1972. године радила је при Комунистичком савезу омладине. Од руководиоца одсека Петроградског рејонског комитета Комунистичког савеза омладине напредовала је до првог секретара Лењинградског обласног комитета Комунистичког савеза омладине, пише Телеграф.рс.

У периоду 1984—1986. била је први секретар Црвеногардијског рејонског комитета КПСС, а у периоду 1986—1899. била је заменик председника Извршног комитета Лењинградског совјета.

Године 1889. изабрана је за народног депутата СССР. Била је председник Комитета Врховног совјета СССР за питања жена, заштите породице, материнства и деце.

У периоду 1991—1998. године била је на дипломатској служби. Била је амбасадор СССР и Руске Федерације у Републици Малти (1991—1994.), директор Департмана за односе са субјектима федерације, парламентом и друштвено-политичким организацијама Министарства иностраних послова (1995—1997. године), члан Колегијума Министарста иностраних послова (1995—1997.) и амбасадор Русије у Грчкој (1997—1998. године).

У периоду 1998—2003. радила је као заменик председника Владе Руске Федерације, надгледала је социјалну сферу. Дана 19. марта 2003. године именована је за опуномоћеног представника председника Руске Федерације у Северозападном федералном округу.

Од 2003. до 2011. године обављала је дужност губернатора Санкт Петербурга. Дана 31. августа 2011. именована је за представника Владе Санкт Петербурга у Савету Федерације, а 21. септембра 2011. изабрана је и за председника Савета Федерације. Постала је трећа личност у држави и прва жена на тој функцији. Залаже се за јачање положаја жена у политици. Добитница је бројних награда и признања.

ОДНОС СА ПУТИНОМ

Пре 14 година била је на позицији заменика премијера, а на препоруку Путина пребачена је функцију изасланика шефа државе у Северозападном федералном округу. Она је блиско повезана с руским председником Владимиром Путином, што јој је обезбедило и победу на изборима за губернатора у Санкт Петербургу, Путиновом родном граду. Колико је близак Путинов савезник говори и то што је ју је 2011. године поставио на чело горњег дома парламента чиме ју је направио најмоћнијом женом у земљи.

АТЕНТАТ

Федерална служба безбедности Руске Федерације објавила је у мају 2007. године, у време док је била на функцији губернатора Санкт Петербурга, да је заробила два припадника омладинске верске групе која је наводно припремала атентат на ову високу руску функционеруку и то употребом ручних граната и пластичног експлозива. Медији су објављивали да је реч о припадницима исламској терористичкој организацији „Ћелија“.

ПОРОДИЦА

Док је студирала упознала је свог мужа Владимира Васиљевича Матвијенка. Пар има сина Сергеја Матвијенка (1973. године). Године 2003. Сергеј је постао подпредседник Банке Санкт Петербурга. Касније је постао први подпредседик у Внесхторгбанк. Био је у браку са Заром Мгојан, руском певачицом, јерменског и курдског порекла. Венчали су се 2004. године, али су се развели годину дана касније.

САНКЦИЈЕ

Од пре три године, због кризе око Крима, ова дама је доспела на црну листу Европске уније и САД, који су јој увели санкције. Оне су обухватале замрзавање њихове имовине у САД и забрану уласка у САД. Због улоге у припајању Крима Руској Федерацији 2014, и Канада ју је 17. марта 2014. ставила на списак санкционисаних лица.

ПОСЕТА СРБИЈИ

Она је недавно боравила у званичној посети Србији. Срела се са председницом парламента Мајом Гојковић и председником Србије Александром Вучићем. Такође се обратила и српским посланицима на посебно заказаној седници. Руска федерација није и неће признати независност Косова – изјавила је данас председница Савета Федерације Федералне скупштине Русије Валентина Матвијенко, преносе Агенције.

Матвијенко је новинарима у парламенту рекла да су се две земље у прошлости сваки пут подржавале и пружале руку једна другој. – Ми смо захвални Србији, српском руководству и српском народу на томе што нису признали незаконито проглашене санкције против Русије. Захвални смо што улажу напоре на развоју економске сарадње – рекла је Матвијенко. Она је напоменула да сваке године односи између Русије и Србије добијају нови замах у разлицицитим сферама, од привреде и образовања до културе и науке.

Истакла је да је недопустиво Србију стављати пред “вештачки избор” – или Запад или Русија и поручила да у свету нема снаге која би могла да сруши пријатељство и сарадњу Русије и Србије.

– Недопустиво је да вас данас поново ставе пред вештички избор или Запад или Русија. Русија се увек залагала за право сваке суверене државе на сарадњу са било којим партнерима. Данас је Србија једна од малобројних земаља на свету која брани баш овакав став – поручила је Матвијенко у обраћању посланицима Скупштине Србије на посебној седници, преносе Агенције. Док је боравила у Београду поновила је позив Александру Вучићу да посети Москву, први пут од када је постао председик Србије, пише Телеграф.рс.

Извор: espreso.rs