Србија

ОТКРИО ДА ЛИ ЈЕ СПРЕМАН И НА РАТ: Курти тражи уједињење Косова и Албаније

Албин Курти (Фото: Ју тјуб)

– Желели бисмо да имамо право да се уједињавамо са Албанијом на демократски и миран начин – каже Курти

 

Косово треба да има право да се на референдуму изјасни о уједињењу са Албанијом, каже у интервјуу за ДW Аљбин Курти, посланик Самоопредељења, који је говорио и зашто одбацује бриселски дијалог и Заједницу српских општина.

– Одвојени смо од Албаније пре више од једног века – насилним, недемократским путем од стране великих сила. Желели бисмо да имамо право да се уједињавамо са Албанијом на демократски и миран начин – значи не бисмо почели трећи балкански рат – рекао је Курти у интервјуу вођеном на српском језику.

Новинарка ДW је приметила да у просторијама покрета Самоопредељење, где је вођен интервју, нема застава Косова већ само Албаније.

– Наравно да ми признајемо Републику Косово, али мислимо да члан 1 тачка 3 Устава који нам не дозвољава да имамо спољни апсект нашег суверенитета – самоопредељење народа – није праведан. Мислимо да морамо да имамо то право. Мислимо да независност Косова није проглашена наспрам Албаније већ наспрам Србије – одговорио је Курти.

На питање о идејама о подели Косова или размени територија – север Косова за Прешевску долину – Курти је рекао:

– Мислим да Србија жели да ми то желимо, да на тај начин направимо трговину територијама. Тиме бисмо дигли руке од севера Косова.

Додао је да је против одустајања од севера Косова „не само због наше државе него и због Митровице, људи тамо, и економског развоја чија је суштина ревитализација Трепче.“

Говорећи о свом противљењу Заједници српских општина, Курти се позвао на пример БиХ где је, како је рекао, зачетак Републике Српске био управо у асоцијацији општина са већинским српским становништвом.

– Мислим да Србија има исте циљеве, исти менталитет, исте политичаре, али друга средства јер су околности сада другачије. У принципу нисам против дијалога, али сам против дијалога без принципа – рекао је Курти о дијалогу у Бриселу, којем се противи.

Навео је да под појмом „нормализација“ Београд, Приштина и Брисел разумеју потпуно различите ствари.
– Мислим да је Србија абнормална држава, мислим да ни Косово није нормална држава. Ако нормализујете односе између две ненормалне државе то ће значити раст абнормалности. Ми желимо нормално Косово, нормалну Србију па ће нормални односи бити природна последица тога – рекао је он.

Оценио је да помирења не може бити док Србија не призна Косово и не пристане да плати ратне репарације.

Курти је ово изјавио пре него што је хапшен, јер се није појавио на суђењу због употребе сузавца на седницама парламента.

 

Извор: Telegraf.rs / dw.com