Издвајамо Свет

ПЕНТАГОН КИПТИ ОД БЕСА: Војска Јужне Осетије ушла у састав руске армије – СПРЕЧЕН УДАР ИЗ ГРУЗИЈЕ

Владимир Путин је поднео предлог закона Државној Думи за ратификацију о придруживању војних јединица Јужне Осетије оружаним снагама Руске Федерације.

Руска војска (фото:Јутјуб)

Документ је потписан у Москви 31. марта 2017. године. Како је руски министар одбране тада објаснио, овај споразум “ће утицати на даље јачање безбедности у овом региону“ и помоћи да се избегне понављање догађаја из 2008. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заузврат, министар одбране Јужне Осетије, Ибрахим Гасев, је истакао да је овај споразум значајан за Јужну Осетију, јер ће “даље јачање одбране и државне безбедности створити предуслове за активну сарадњу између одбрамбених одељења ове две државе“. Спорзум је ратификовао парламент Јужне Осетије 21. јула.

Јужна Осетија није међународно призната као посеба држава (осим од стране Русије), а већина земаља је признаје као аутономни регион унутар граница Грузије, али под контролом праве владе коју подржава Русија. Северни део региона се састоји од републике Северне Осетије-Аланије, која је у самој Руској Федерацији.

Јужна Осетија се прогласила независном од 1990. године, али је даљу самосталност тражила после агресије грузијске војске 2008. године.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс