Издвајамо

ПЕНТАГОН СПРЕМА НАПАД НА СРБИЈУ! Вашингтон креће у борбу против руског утицаја на Балкану

Фото: Јутјуб

Америка из војног буџета планира да у 2018. издвоји милијарде за рушење савеза између земаља Западног Балкана, на првом месту наше земље, и Русије. Чешљаће све војне уговоре које имамо с Москвом и бројати руско оружје у Србији

Америчко министарство одбране планира наредне године „напад“ на Србију због сарадње са Русијом. Законом о ауторизацији националне одбране (НДАА) за 2018, из буџета од 700 милијарди долара Пентагон ће издвојити милијарде за рушење савеза између земаља Западног Балкана, на првом месту Србије, и Москве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин највећи непријатељ

Законом о буџету за војску, који је амерички председник Доналд Трамп потписао у уторак, дате су и смернице за деловање Пентагона. Тако ће, према наводима тог документа, амерички секретар одбране Џејмс Матис наредне године морати да процени безбедносну сарадњу између сваке државе Западног Балкана и Русије.

Прецизни спискови

Пентагону је потребан прецизан списак руских оружаних система и остале војне опреме и технологије вредне више од милион долара које је Србија добила или наручила од 2012.
Будући да Вашингтон осим Србије и Косова, Западним Балканом сматра Босну и Херцеговину и Македонију, које немају изражену сарадњу са Русијом и председником Владимиром Путином, јасно је да се нове мере односе само на нашу земљу.

Тако је администрацији САД потребан прецизан списак руских оружаних система и остале војне опреме и технологије вредне више од милион долара које је Србија добила или наручила од 2012. досад. Пентагон ће морати да наброји и сва учешћа војске Србије у тренинзима или вежбама са руским трупама, такође од 2012. досад. Челници америчке војске побројаће и све наше уговоре о безбедносној сарадњи са Русијом, као и оне о размени обавештајних података.

 

Истовремено, процениће како безбедносна сарадња између Србије и Русије утиче на безбедносне интересе САД, НАТО пакта у целости и сваке НАТО чланице која се граничи са Србијом.
То се тражи од Пентагона јер Русија и њен утицај, према мишљењу америчких званичника, представљају највећу претњу по САД.

Повећање броја војника после седам година

Предвиђено је да Пентагон наредне године повећа број војника, први пут после седам година.
– Ово је прва велика инвестиција у нашу војску. Војници ће добити и повишице, први пут након осам година. Почећемо опет да побеђујемо у ратовима – навео је Трамп приликом потписивања закона НДАА.
Међутим, ни он ни тај документ не откривају за колико ће број војника бити повећан.

„Велику претњу безбедносним интересима САД и њених савезника и партнера у Европи представљају руске агресивне акције, укључујући инвазије Грузије 2008. и Украјине 2014. Истовремено Русија прети НАТО савезницима, убрзава модернизацију своје војске, има способност да другима ускрати приступ одређеним подручјима, повећава војну моћ у региону Арктика и на Медитеранском мору, а развија и своје нуклеарне способности. Такође, Русија крши Споразум о нуклеарним пројектилима средњег домета, потписан између СССР и САД, као и Споразум о отвореном небу. Руска пропаганда и сајбер-активности опасни су по безбедност САД“, наводи се у НДАА.

Црна Гора ојачала савез

Због свега тога САД планирају да издвоје огромна средства за спречавање руског утицаја и решење „руског питања“ на Балкану.
Наводи се да ће Пентагон радити на модернизацији своје опреме, да ће повећати готовост својих снага у Европи, интезивно радити на тренингу и наоружавању НАТО трупа и европских партнера, као и да ће подстицати савезнике да реагују на руске претње свим расположивим средствима. Такође, повећаће сарадњу са чланицама Пакта за стабилност, ком припада Србија, све у склопу реакције на наводну руску агресију.

Американци сматрају да је јак НАТО пакт једини гарант стабилности у Европи, те да је због тога пријем Црне Горе у тај војни пакт велики корак ка јачању савеза, побољшању безбедности и стабилности у југоисточној Европи и показује преданост Алијансе политици „отворених врата“.

Како аналитичари наводе, Македонија ће вероватно бити наредна земља са Балкана која ће бити примљена у НАТО, па ће се јак руски утицај осећати једино у Србији и Републици Српској. Стога, сматрају стручњаци, највећи притисак САД наредне године у овом подручју биће усмерен баш на Србе.

Неке од ставки из буџета за војску САД

– 66 милијарди долара издвојено за операције ван територије САД
– 10,6 милијарди за 94 борбена авиона
– 12 милијарди иде Агенцији за ракетну одбрану (МДА), и то за куповину пројектила којима ће САД моћи да се супротставе претњи Северне Кореје
– 705 милиона за програме ракетне одбране које САД развијају заједно са Израелом, укључујући 290 милиона за поруџбине и 268,5 милиона за истраживања, развој и тестирање
– 65 милиона за истраживања и развој ракета средњег домета
* 700 милијарди долара је укупни буџет Пентагона за 2018.

 

 

Извор: Информер.рс