Србија

ПОДЕЛА КОСОВА НИЈЕ НЕМОГУЋА: Брисел кроз речи Волфганга Петрича предлаже решење за јужну српску покрајину?!

Да би се решио сукоб између Србије и Косова у разговорима не би требало да буде табу-тема, чак и кад је реч о корекцији граница између Београда и Приштине, каже за DW Волфганг Петрич. Истовремено, како каже, Брисел би требало да однос према Западном Балкану постави као један од приоритета ЕУ

Бивши специјални опуномоћеник ЕУ за Косово и Високи представник међународне заједнице за БиХ сматра да сада постоји историјска шанса да се реши питање Косова.

– Мислим да је председник Србије Александар Вучић, с обзиром на његове изјаве о Косову, сада спреман да то питање реши. Постоји заправо историјска шанса да се реши тај последњи историјски конфликт на територији бивше Југославије – реч је наиме о односу Срба и Албанаца на Косову. Европска унија би то требало да препозна као заиста велику шансу – истиче Петрич.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, Брисел би требало да започне нов политички процесс како би се превазишла рутина у коју је запао дијалог између Приштине и Београда.

– У наредне две године фокус би требало да буде на решавању тог проблема. У том смислу, можда би било добро да неко ко је тамо добро познат добије и некакав политички мандат. Тај мандат би морао да буде повезан с јасним циљем да се проблем приближи решењу. Такође, мора се размишљати и о томе шта тиме добија Србија, како мотивисати Србију да начини тај историјски корак – додао је.

А шта се налази на српској страин преговарачког стола?

– Постоје два процеса на које он (Вучић у изјави) указује: прво, наставак и евентуално окончање дијалога између Београда и Приштине што је могуће пре. Ту је конкретно реч о институционалним правима за Србе на Косову. А други веома важан корак јесте унутрашњи српски дијалог. Верујем да је то важна припрема за нешто што би заиста могло да донесе стабилност у региону. Било би важно да у Србији не осећају само да су споља присиљени да признају нешто, већ да се кроз унутрашњи дијалог дође до решења које би било прихватљиво за обе стране – наводи он.

Он диодаје и да се Србима мора нешто и да се понуди.

– То би морала да буде заиста добра заштита права етничких мањина, али и на пример неко евентуално билатерално решење – око чега би и Београд и Приштина могли да се сложе – у вези са одређеним корекцијама границе. Србија је релативно одмакла у преговорима са Европском унијом. Људима у Србији требало би јасније и гласније рећи да би превазилажење те препреке значило да се и они за неколико година могу придружити (Европској унији). То би требало радити паралелно са унутрашњим дијалогом о Косову. До 2019. године, када ће нова администрација у Бриселу почети са радом, неопходно је решити отворена питања. У њих пре свега спада Косово. Циљ би био да нова администрација ЕУ већ 2019. има план о приступању земаља Западног Балкана Унији који би у релативно кратком року био и имплементиран – сматра он.

Најслабија карика, како каже, у западнобалканском лонцу је Босна ит у би требало да дође до неког помака.

– Али чак и у том случају сматрам да би преговоре требало започети релативно брзо. Требало би направити списак приоритетних проблема и решавати их један по један, узевши у обзир специфичне околности у Босни. То би требало да омогући приступ. Личило би то на својеврсно регионално такмичење: ко ће први стићи до циља? Тачно се зна о чему се ради: када је Србија у питању, реч је о решавању косовског проблема, када је реч о БиХ, ради се о дисфункционалности државе чији корен лежи у Дејтонском споразуму. Изазови су јасно идентификовани и сваки процес се с тим мора ускладити – сматра Петрич.

Ево шта би саветовао српским политичарима, како да убеде саговорнике у преговорима да су заиста веродостојни?

– Србија несумњиво још увек има велике проблеме, али верујем да би то требало сагледавати у светлу много већег проблема, а то је нерешено питање Косова. Ипак, с друге стране, Вучић је у Берлину, као и у другим европским престоницама, успео да стекне прилично велико поверење. Важну улогу у томе имала је и избегличка криза 2015/2016. Успео је да се позиционира као неко са ким може да се разговара и о тешким питањима. Верујем да већ постоји известан степен поверења који се може указати влади Србије, а да се у исто време не изгубе из вида проблеми. Али ја сам у доброј мери оптимиста да сва та питања могу бити решена чим, са једне стране, Брисел изнесе јасан план о приступу ЕУ, а с друге, када се реше проблеми са Приштином – додао је Петрич.

Косово је, наводи Петрич, политички дубоко подељена земља.

– То је слаба држава, могло би се рећи на ивици колапса – управо ако је упоредимо са Србијом која се економски и уопште узев веома снажно развила. Од Приштине мора наравно такође да се захтева да превазиђе своје слабости. Задатак се састоји у томе да се што пре изађе у сусрет српској заједници на Косову. Још пре неколико година потписано је да би требало да се формира Заједница српских општина. То коначно мора да се испуни. Приштина то дугује – каже он.

Албански премијер је, како каже, очигледно заинтересован да се дође до решења.

– Он има веома добар однос са Вучићем, и већ то сматрам веома, веома важним. То је нешто што је сасвим ново. Албанија сада не би требало да се само једнострано залаже за Косово. Сматрам да би била велика предност када би Београд и Тирана могли да се усагласе, али не преко леђа других, већ пре као нека снага која мотивише. Ту би Албанија могла да игра важну улогу – закључује Петрич.

Волфганг Петрич (1947) је аустријски политичар, социјалдемократа, који је био специјални опуномоћеник ЕУ за Косово (1997-1999) и Високи представник међународне заједнице за БиХ (1999-2002)

Извор: DW/B92.net