Занимљивости Издвајамо

ПОЧЕЛА ПОТРАГА ЗА БЛАГОМ: Ескобар је сакрио милијарде и побио све који су знали ТАЈНЕ ЛОКАЦИЈЕ!

Сада су два бивша агента ЦИА у кренули у мисију да пронађу Ескобарове нестале милионе

У бајкама за децу, благо се обично закопа на пустим острвима. Међутим, у Колумбији је закопано више новца и злата него што би ико могао и да за мисли, преноси Мирор. Чувени нарко бос Пабло Ескобар је сакрио милионе, можда чак и милијарде свог богатства у Колумбији, пре него што су га војници убили у децембру 1993. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али оно што све мучи јесте чињеница да нема мапе која води до његовог блага.

Ескобар је убио људе који су му помогли да сакрије свој новац, како би читава прича остала тајна. Већи део новца никада и није пронађен.

Сада су два бивша агента ЦИА у кренула у мисију да пронађу Ескобарове нестале милионе.

Потрага је одвела Дага Лаука и Бена Смита на најопаснија места у Колумбији, где су се срели лицем у лице са најопаснијим гангстерима и атентаторима Ескобара.

На врхунцу своје империје, Ескобар је свакодневно трошио 51 милион евра како би купио огромна земљишта, авионе и непроцењиве фосиле диносауруса како би се његова деца играла.

Међутим, зарађивао је и више него што је могао да потроши.

Колумбијске банке су одбиле да приме његову „прљаву готовину“ па је тако улагао на швајцарске рачуне. Тај новац је сада изгубљен, јер је само Ескобар знао број рачуна.

Новац је крио и у пластичним бурадима, металним кутијама са златним шипкама. Ускоро је једна петина свих новчаница од 100 долара нестала у Колумбији.

Ескобаров брат Роберто (71) био је књиговођа за банду и провео је 12 година у затвору због завере пре него што је пуштен 2004. године.

Чувени нарко бос је стајао иза 80 одсто шверца кокаина у САД током хедонистичких 1980-тих година.

Пре него што је умро са 44 године, магазин Форбс га је прогласио за седмог најбогатијег човека на свету.

Саградио је ново насеље са становима за 1.000 породица које су раније живеле у подземним шумама. Зарадио је и надимак Робин Худ, јер је своје богатство делио са сиромашнима.

Саградио је и зоолошке вртове, у којима су боравили слонови, жирафе и друге животиње, а све са циљем да забави своју децу.

Прича се да је Ескобар велики део свог новца сакрио у близини својих кућа у Колумбији, Мексику и Флориди. Међутим, скептици одбацују ове приче.

Стив Марфи, један од агената за дрогу из ДЕА који је помогао америчкој влади да се пронађе Ескобар, пре него што је злочинац убијен на крову у Меделину је рекао да има теорију о томе где је новац сакривен.

– Мислимо да је новац сакривен у пећинама. Након тога би Ескобар убио те људе који су му помагали. На тај начин нико није могао да зна где је новац – рекао је он.

Колумбијски лист Ел Еспецтатор је рекао да поседује и неке фотографије богатства које је пронађено, укључујући и четири милиона долара у три пластичне лименте у новембру 1989. године.

Следеће године је откривено 28 милиона евра заједно са 150 кг златних полуга.

Године 2009. пронађено је пет милиона футни у џунгли у којој је Ескобар основао фабрику кокаина, а пронађено је и 11 милиона евра на ранчу Хациенда Наполес.

До сада је колумбијска влада успела да врати чак 85 милиона евра.

Међутим, претпоставља се да би чак 10 пута већа количина новца могла да буде закопана у Колумбији. Бивши агент ЦИА је снимао најновији лов на Ескобарово благо.

– Докази су ископани, пластичне цеви пуњени готовином, златом, накитом и оружјем. То су измислили колумбијски картели. Ово је само део Пабловог богатства. Он је новац могао само да сакрије у кућама особа којима је веровао – рекао је он.

 

 

Извор: Телеграф.рс