Издвајамо Србија

ПРАВОСУЂЕ ПРЕСУДИЛО ДА СВАКО МОЖЕ ДА ВАС БИЈЕ: Жандарми пресудом награђени што су брутално тукли Вучића и Малог

Оваква одлука Вишег суда у Београду изазвала је оштру реакцију стручне јавности, пошто према њиховим речима показује срамоту српског правосуђа, јер су дозволили да бруталан напад прође скоро некажњено.

Виши суд у Београду провостепено је осудио данас на условне казне затвора од по шест и осам месеци седморицу жандарма због физичког напада на браћу председника Србије и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, као и још двојицу припадника војне полиције током одржавања Параде поноса 2014. године. Командант тог жандармеријског вода Раде Матић, који се теретио да није предузео мере да спречи тај напад, ослобођен је оптужби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оваква одлука Вишег суда у Београду изазвала је оштру реакцију стручне јавности, пошто према њиховим речима показује срамоту српског правосуђа, јер су дозволили да бруталан напад прође скоро некажњено. После овакве одлуке, кажу, може се поставити питање колико грађани Србије могу да се поуздају у домаће правосуђе, поготово у тренутку када је то исто правосуђе на скенеру ЕУ у процесу мониторинга поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права и правосуђе.

Како је изгледало пребијање Андреја Вучића и Предрага Малог, сви смо имали прилике да видимо на видео снимцима. Имали смо прилику да гледамо колико је напад био бруталан и колико злостављање било немилосрдно, а сада смо сви сведоци да се за тако велики прекршај пролази готово некажњено.

Адвокат Весна Лончар рекла је поводом пресуде жандармима за пребијање Андреја Вучића и Синише Малог, да је цео случај искоришћен против председника Републике Србије Александра Вучића.

– Овај предмет је добио јаку политичку конотацију у борби против председника Србије, што апсолутно није имало смисла. За цео случај постојали су јасни докази који су доказани на суду – рекла је Лончар и објаснила шта је одбрана жандарма желела да прикаже на суђењу, без обзира што су постојали јасни докази:

– Током поступка утврђено је да су се Саша Станковић и Саша Јовановић, као војна лица на служби, налазили на свом задатку, као и да су се легитимисала на начин показивања службених легитимација – да је Андреј Вучић показао личну карту, а Предраг Мали возачку дозволу. Међутим, покушај одбране жандарма је изгледао тако да оштећени били ти који су изазвали инцидент и да су заслужено добили батине.

Лончар је објаснила да је одбрана жандарма покушала да изманипулише цео процес.

Адвокат Светозар Вујачић који је присуствовао изрицању пресуде изјавио је портал СрбијаДанас да није могао да верује својим ушима какву пресуду чује.

– Ја тридесет година радим овај посао и нисам могао да верујем да тако блага казна може да се изрекне за овакав случај. Судија је осморицу прогласила кривим, а главног команданта је ослободила кривичне одговорности за кривично дело злостављања и мучења. То је тешко кривично дело и оваква пресуда је по мени скандалозна. Та пресуда не шаље поруку да ће они који чине таква дела бити кажњени. Ова пресуда може да изазове узнемирење јавности и ја лично сам био сигурнији јуче, него што сам данас, јер оваквом пресудом је послата порука да може да ме испребија специјалац, жандарм и да добије условну казну за то – рекао је Вујачић.

Он сматра да је правосуђе овом пресудом грађанима Србије послало застрашујућу поруку и да ово може да изазове узнемирење грађана.

– Ово је застрашујућа порука јер буквално значи да свако може да вас бије. Нико овде није могао да спори чињенично стање јер цела Србија је видела снимке бруталног пребијања који су снимци никог другог него Н1 телевизије. Понављам, ја се тридесет година бавим адвокатуром и никада нисам чуо за скандалознију пресуду. Уствари јесам, има још једна, а то је она пресуда од 240 година за убиство Бриса Татона. Е, те две пресуде су страшне – једна по висини од 240 година, а друга по благости. Виши суд у Београду овиме шаље врло, врло лошу поруку – каже Вујачић за портал СрбијаДанас.

Он додаје да је за овакав прекршај минимална казна по законима наше државе годину дана, а да су жандарми добили казну испод минимума.

– Они су добили казну испод минимума, а плус је та казна условна. То буквално значи да они нису ни осуђивани, него да су награђени за то што су батинали неког. Такође, оно што морам да напоменем је то да ће трошкове поступка, који су веома високи, бити плаћени из буџета суда, односно буџета државе Србије, што значи да ће грађани Србије платити, уместо жандарма, иако је правило да те трошкове суђења плате осуђени.

Адвокат Немања Алексић слаже се са колегом Вујачићем у томе да је оваква пресуда неопустива.

– Ова пресуда је скандалозна! Тужилац у завршној речи тражио две године затвора за припаднике Жандармерије, и годину дана за команданта Жандармерије због нечињења – а оваква одлука судије је буквално помиловање. Благо речено – помиловање! Шта то значи – да бахата група жандарма било ког града у Србији кад хоће може да бије кога год хоће, небитно да ли је то брат градоначелника или председника или неког другог – рекао је Алексић.

Према његовим речима, грађанима Србије није страно да се поједини припадници Жандармерије бахато понашају према грађанима, да пендрече грађане, да се сматрају јединицом унутар МУП-а која је недодирљива.

– Ту јединицу треба добро поново кадровски испитати, урадити поновну селекцију и пре свега психички тест свих њених припадника. За њих не треба да се каже да су Жандармерија, јер они су заправо, као што је Легија говорио „јединица“. И судији Алексић, мојој презимењакињи оваква пресуда не може да служи на част. Ово је нешто нешто што је срамота – каже он и додаје да је правосуђе грађанима Србије послало поруку да свако може да их бије:

– Порука је да не смете да пређете улицу ако се преко пута налази шест нервозних грађана, јер ћете добити пендреком по леђима.

 

 

Извор: Телеграф.рс