Србија

Предлагао му свој рецепт: Праљак нудио Младићу отров, да изврши самоубиство?!

Невероватно

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није искључено да је Слободан Праљак нудио мом Ратку отров и саветовао га да то попије уживо уколико га осуде на доживотну робију – овим речима је Дарко Младић, син генерала ВРС Ратка Младића прокоментарисао сазнања медија да је хрватски генерал Слободан Праљак, који је након изречене пресуде извршио самоубиство испијањем отрова, раније то предлагао Младићу.

Према појединим информацијама, неколико дана пре него што је Младићу изречена пресуда, Праљак је инсистирао да њих двојица попричају насамо.

– Тада му је Праљак рекао да може да му набави отров, који би могао да попије ако га осуде на доживотну казну затвора, рекао му је да би тако остао упамћен у историји, а да би истовремено бацио највећу љагу на Хашки суд. Младић је био шокиран и рекао му је да би то за њега био кукавички поступак, да он жели да се бори и докаже шта је истина, а не да бежи – каже извор упућен у цео случај.

У том моменту, прича извор, Младић није могао ни да наслути да ће за неколико дана тај исти отров испити Праљак.

– И то због чињенице што се знало да ће хрватски генерал ускоро изаћи на слободу, будући да је одслужио две трећине казне. И док је Радован Караџић говорио о Праљку и његовом поступку преко брата Луке, Младић се једноставно није оглашавао, што је потпуно логично, јер вероватно још не може да се опорави од шока – наводи извор.

Ова сазнања индиректно је потврдио и Дарко Младић, син Ратка Младића.

– Ја о томе не знам ништа. Али не могу да кажем да не верујем у ту причу, јер ништа не бих искључио, у Хагу је све могуће. О Праљку смо отац и ја кратко причали и договорили смо се да ми то у суштини не коментаришемо, само можемо да кажемо да је очигледно велики пропуст на страни Трибунала ште се уопште то десило. Ми стално упозоравамо на то да оно једно говоре о себи и својим стандардима, а да се тамо дешава нешто сасвим друго. Праљак није први затвореник који је себи одузео живот тамо, то је било театрално и пред очима целог света, али то није први случај и то показује стварно стање ствари тамо – каже син генерала ВРС.

Дарко додаје да ужасно брине за оца јер му је здравствено стање све лошије.

– Он уопште није добро. Ми се боримо да му одобре лекаре, а још нам не одговарају на тај захтев. Много смо забринути. Ратко се на суђењу трудио да изгледа колико толико добро, али сада је знатно лошије – каже Дарко.

Караџић: Младић би га спасао

С друге стране, Лука Караџић, брат Радована Караџића, каже да је уверен да би Младић да је знао да Праљак има отров, то пријавио и тако покушао да му спасе живот.

– Не верујем да би Ратко ћутао о томе. Сигуран сам да би пријавио Трибуналу да Праљак прича како поседује отров како би га спречио да га попије или да га понуди још неком, учинио би све како би Праљков или живот неког другог био спасен. Само из тог разлога, јер познајем Ратка, тешко ми је да поверујем у ту причу – каже Лука

 

Извор: Srbija Danas/Alo.rs