Свет Србија

ПРЕДУХИТРИО ТРАМПА! Вук Драшковић: ПРВИ САМ признао Јерусалим!

Изјаву председника САД Доналда Трампа да као главни град Израела признаје Јерусалим изговорио је много пре њега некадашњи шеф српске дипломатије.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Далеке 2006. Вук Драшковић је баш у самом Јерусалиму рекао да је тај град престолница Израела. Та изјава тадашњег министра спољних послова Србије није као Трампова узбуркала светску јавност, али јесте српску. Појединци из Србије упућивали су и оштре критике сматрајући изјаву шефа српске дипломатије непримереном. Драшковић за „Блиц” каже да би и данас поновио такву изјаву.

– Био сам у посети Израелу од 4. до 7. новембра 2006. Била је то прва посета једног српског министра јеврејској држави. Примили су ме са највећим уважавањем: министарка спољних послова Ципи Ливни, премијер Ехуд Олмерт, Бењамин Нетањаху, Шимон Перес… Предавање на Институту за међународну политику почео сам реченицом: „Веома сам узбуђен због тога што сам у Јерусалиму, престоници Израела, а и духовној престоници мог рођења.“ Званично, у том тренутку, за све државе света, па и за Србију, престоница Израела био је Тел Авив, иако су у Јерусалиму били и Кнесет и Влада и Врховни суд Израела – каже Драшковић.

Он додаје да би и без тих чињеница рекао да је Јерусалим престоница јеврејске државе, „јер је то неспорна и болна историјска истина”.

– На прес-конференцији сам рекао: „Кад би Хезболах и Хамас одложили оружје, завладао би трајни мир међу Јеврејима и Палестинцима. Кад би Израел одложио оружје, нестало би јеврејске државе” – каже Драшковић. Он је тада дао исту изјаву и за „Јерусалем пост”.

Трампово признање Јерусалима као престонице Израела јуче је узбуркало свет. Као одговор на Трампов потез, Савет безбедности Уједињених нација ће у блиској будућности сазвати хитну седницу на којој ће се разматрати решавање насталог проблема.

– Због изјаве председника САД, делегације Боливије, Велике Британије, Египта, Италије, Сенегала, Уругваја и Француске затражиле су хитно сазивање састанка Савета до краја ове недеље – наводи се у заједничком саопштењу осам земаља.

Осуде Трамповог потеза стигле су из целог света, док је ЕУ изразила озбиљну забринутост, наводећи да би то могло да има реперкусије по мировну перспективу.

Најбурније су свакако реаговале муслиманске земље рекавши да ће „ојачати екстремистичке позиве на свети рат“.

– Треба да позивамо и радимо на отпочињању нове интифаде право у лице непријатељу – рекао је лидер милитантног Хамаса Исмаил Ханијех током говора у Гази. Јуче су широм муслиманских земаља паљене израелске и америчке заставе.

 

Извор: Blic.rs