Издвајамо Свет

ПРОЦУРИЛИ ЈЕЗИВИ НАЛАЗИ: Сви који су били у близини срушених „Кула близнакиња“ оболели од рака, ШТА ЈЕ УЗРОК?

Убрзо након напада 11. септембра су се преживели вратили у центар Менхетна. Ваздух није изгледао добро, није мирисао добро, и није се осећао добро, али је савезна Агенција за заштиту животне средине (ЕПА) рекла да је безбедно.

Неки од оних који су се вратили су били деца. Они су сада млади људи, и раштркани су на свим крајевима света, као што људи то и раде у младости. Трагично, многи од њих су сазнали да нису побегли од 9/11 неповређени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рак се појављује у доњем Менхетну и жртве су бивши ученици и наставници. Лекари из Програма здравствене заштите СТЦ-а су потврдили да су те болести рака узроковане због изложености токсичној прашини из колапса Светског трговниског центра извештава “Тхехилл”

Адвокат Мајкл Барач каже: “Прво смо почели да схватамо дугорочне здравствене ефекте тог 11. септембра због мог клијента, детектива њујоршке полиције Џејмса Задроге. Детектив Задрога је седео у мојој канцеларији, везан за боцу кисеоника. Био је толико слаб да је Тајлер-Ен, његова 4-годишња ћерка, морала да замени боцу кисеоника за њега“.

Знајући да је био близу смрти са своје 34 године, он је затражио да се после његове смрти обави обдукција, како би се утврдило да ли је његова плућна фиброза резултат тога што је био на месту Светског трговинског центра.

Аутопсија детектива Задроге је открила да су његова плућа била пуна стакла и штетних хемикалија. Прашина СТЦ-а коју је удахнуо је садржала азбест, бензен, млазно гориво и друге канцерогене материје. Смрт детектива Задроге је била прва која је званично повезана са токсинима присутним у Светском трговинском центру.

Ватрогасци и полицајци из Њујорка који су тог дана одговорили и/или су већ радили на тој гомили остатака, изгубили су у просеку 12 година капацитета плућа. Они нису били једини који су удисали тај ваздух. Становици, канцеларијски радници, грађевински радници који су уклањали остатке, и ученици и наставници, сви су били изложен истим отровима.

За више од две десетине бивших ученика и наставника је Програм за здравствену заштиту СТЦ-а потврдио да имају рак који је повезан са 9/11. Они су иступили и регистровали се као део федералног 9/11 Задрога Закона о здрављу и компензацији.

Они су били уписани или су предавали у Средњој школи “Стуyвесант”, Универзитету “Паце” или једној од 12 других државних школа у Њујорку јужно до улице Цанал 2001. године. Поред тога, десетине бивших настојника, администратора и другог школског особља су се такође разболели.

Све што су погрешили јесте што су веровали ЕПА-и и вратили се у школу.

28-годишње жене не би требало да имају рак дојке. 30-годишњи мушкарци не би требало да имају рак мокраћне бешике. Ипак, то је управо оно што видимо.

Трагично, само у протеклој години је 168 оних који су били на месту несреће имало смрт која је повезана са изложености у СТЦ-у. Више од 1.700 ватрогасаца ФДНY-а је добило дијагнозу рака повезаног са СТЦ-ом.

Ово је можда само врх леденог брега. Ту је било око 400.000 ученика, наставника, становника, канцеларијских радника, волонтера и особа које су дошле да помогну на месту несреће тог 11. септембра, а током осам месеци након напада, ваздух је још био препун канцерогених материјала.

Нажалост, само 80.000 њих је регристровано у Програму здравствене заштите СТЦ-а, који пружа бесплатне годишне медицинске прегледе и здравствену заштиту онима којима је подврђена болест повезана са 9/11. Ако ови прегледи открију рак или друге болести, преживели су квалификовани за компензацију и дуготрајну здравствену заштиту.

Уз све ове доступне ресурсе, зашто је регистровано тако мало људи? Због једне ствари, многи који тек треба да се разболе се сећају само лажног проглашења ЕПА-е да је ваздух безбедан, и нису свесни да су лекари њихове болести повезали са излагањем том ваздуху. Други нису свесни да су у опасности.

Многи од ових преживелих су напустили подручје Њујорка, смештајући се у делове земље који имају Програме здравствене заштите СТЦ-а, али не схватају да имају право да користе ове владине програме.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс