Русија Свет

Путин ИЗНЕНАДА стигао у Сирију: Прогласио ПОБЕДУ и наредио ПОВЛАЧЕЊЕ руских трупа

Фото: Јутјуб

Председник Русије Владимир Путин слетео је јутрос на аеродром Хмејмим у Сирији.

На аеродрому Хмејмим руског председника дочекао је председник Сирије Башар Асад, министар одбране Русије Сергеј Шојгу и командант руске групе у Сирији генерал-пуковник Сергеј Суровикин.

– Наређујем министру одбране, начелнику Генералштаба да започне повлачење руске групе у базе њиховог сталног распоређивања – рекао је Путин обраћајући се војсци.

Председник је нагласио да су руске оружане снаге заједно са сиријском војском поразиле најефикаснију групу међународних терориста у Сирији.

– За две године Оружане снаге Русије су заједно са сиријском војском победиле најефикаснију групу међународних терориста. С тим у вези донета је одлука: значајан део руског војног контингента у Сирији враћа се кући у Русију – изјавио је Врховни командант.

Са победом се враћате у родне крајеве, својим најрођенијима, родитељима, женама, деци, пријатељима. Отаџбина вас чека, пријатељи. Срећан пут. Захваљујем вам на вашој служби – рекао је Путин разговарајући са војском у руској бази у сиријској Латакији.

Ако терористи поново подигну главу, нанећемо им нападе какве до сада нису видели – истакао је Путин.

– Никада нећемо заборавити жртве и губитке које смо претрпели и овде у Сирији и код нас у Русији у борби против тероризма – истакао је Путин.

– Али то нас неће навести да станемо и да се повучемо. То уопште није у природи нашег народа. Напротив, ово ће нам дати додатну снагу да искоренимо апсолутно зло које представља међународни тероризам без обзира испод какве маске се крио – додао је Путин.

У марту 2016. године Путин је донео одлуку о повлачењу већег дела руске ваздухопловне групе у вези са успешном реализацијом задатака. При томе Русија није одустала од своје обавезе снабдевања оружјем и војном опремом сиријској влади и обучавање војних стручњака. Ваздушна база Хмејмим и логистички центар морнарице у Тартусу још увек функционишу. Осим тога, у Сирији ради и Руски центар за помирење.

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com