Издвајамо Свет

ПУТИН КИДА НЕРВЕ САД: Амери побеснели, руска војна база остаје у СИРИЈИ ЈОШ 49 ГОДИНА!

Руски парламент гласао је данас за продужење закупа поморске базе у Сирији за још 49 година, након што је руски председник Владимир Путин најавио делимично повлачење руских трупа из те ратом разорене земље.

Путин је , подсетимо, наредио повлачење, али поморска база у Сирији остаје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Државна Дума гласала је за ратификовање споразума са Сиријом, који је поднео Путин, чиме Русија задржава своје војне бродове у медитеранској бази у Тартусу још 49 година, преноси АП.

Тај споразум, такође, омогућава Русији да тамо задржи 11 бродова истовремено, укључујући нуклеарно наоружане бродове.

Русија оперише и у ваздухопловној бази у приобалном региону Сирије који је упориште сиријског председника Башара ал-Асада од почетка сукоба у марту 2011.

Путин је раније овог месеца наложио делимично повлачење из Сирије, али је рекао да ће Русија задржати тамо своје војно присуство.

Руска ваздушна кампања у Сирији, која је почела у септембру 2015, помогла је да се талас грађанског рата окрене у корист Асада, дугогодишњег савезника Москве, наводи америчка агенција.

Иначе, руски парламент је гласао у тренутку када се осма рунда „техничких“ преговора о Сирији, у којима посредују Русија, Иран и Турска, наставља у престоници Казахстана, Астани.

 

 

Извор: Тањуг