Издвајамо Србија

ПУТИН СПАШАВА СРБИЈУ ОД НАТО УЦЕНА! ЕКСПЕРТ ЛИТОВКИН ТВРДИ: Русија хоће војну базу у Србији!

Србији је неопходна руска војна база и ми смо вољни да је изградимо! Тек тако ће се Београд одбранити од све већих притисака и уцена НАТО пакта и САД, тврди Виктор Литовкин

Виктор Литовкин (Фото: Јутјуб)

Русија је спремна да у Србији направи војну базу којом би помогла Београду да одбрани независност, поручује угледни руски војни експерт Виктор Литовкин!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски стручњак сматра да би на тај начин Москва ојачала нашу државу да се супротстави притисцима и покушајима НАТО пакта и САД да је укључи у „антируску алијансу“.

Литовкин упозорава да ова идеја не би била лака за реализацију због НАТО окружења у коме се Србија налази, али да постоје начини да се превлада.

Важно за авијацију

Према мишљењу овог експерта, с војне тачке гледишта, Русија би базом на Балкану могла би да контролише још један део Средоземног мора.

– То би било важно, пре свега, за авијацију. Србија нема излаз на море и Москва би помогла Београду да брани независност и супротстави се покушајима НАТО и САД да укључе Србију у антируску алијансу – каже Литовкин, а преноси руски портал „ЕА дејли“.

Он истиче да такву базу није лако организовати у Србији, узимајући у обзир да је наша земља окружена чланицама НАТО, али да постоје начини да се то превлада.

Вулин: Србија је војно неутрална држава

Министар одбране Александар Вулин каже за Информер да је политика војне неутралности коју Србија доследно води позната ствар.

– Као што сам већ рекао, докле год је Вучић председник Србије и врховни командант војске, а ја министар одбране, наша земља неће бити члан НАТО пакта или било ког другог војног савеза – подвлачи Вулин.

– Грчка може да дозволи руским авионима да посећују Србију зато што Грчка чак и у саставу НАТО игра неку посебну улогу. Македонија засад није чланица НАТО, зато би могла под извесним условима да помаже Русији. Памтимо да је снабдевање руских трупа које су ушле на Косово било отежано због става појединих земаља. Ипак, преко Македоније, Грчке и Бугарске, која у то време још није била у НАТО, снабдевали смо трупе. Није искључено да може да се нађе начин за снабдевање трупа и у Србији – уверен је Литовкин, додајући да је за формирање таквог центра неопходна сагласност Србије.

– Могућност организације руског војног присуства у Србији у првом реду зависи од жеље и иницијативе српског руководства и народа. Ако Србија затражи, онда да, али нико засад не зна да ли то жели – наглашава Литовкин.

Стручњак за безбедност и међународне односе Срђан Перишић подвлачи да тај руски војни центар ни по чему не би личио на америчку базу „Бондстил“.

– База би ојачала безбедност и Србије и Русије, посебно у случају кад би у њој били постављени најновији руски системи ПВО. Србија би постала фактор безбедности, а Руси би добили ефикасну заштиту у југозападном правцу. База не би коштала прескупо, може да се направи у једном од постојећих објеката Војске Србије. Та база не би била окупациона, зато јој не би била потребна велика инфраструктура и улагања, за разлику од војних објеката САД – прецизира Перишић.

Није реално

На другој страни, бригадни генерал Срето Малиновић каже да ова изјава нема реалног утемељења.

– На страну наша прокламована војна неутралност, тако нешто тражити значило би да Србија сама себи ставља омчу око врата и не разуме своју позицију у геополитичким кретањима. Већ смо платили високу цену одсуства рационалног приступа властитим интересима и таква дискусија после свега нам није потребна, чак ни за предизборну кампању – подвлачи Малиновић.

УЦЕНА ЕУ: Србија да уведе санкције Русији!

Србија је у преговорима са ЕУ отворила поглавље 30, које предвиђа да Београд мора да усклади економску политику с Бриселом. То значи да ће Србија ускоро морати да се одрекне бесцаринског трговинског споразума са Русијом и да се прикључи санкцијама Москви. Уз то, пише портал „Спутњик“, Београд ће одбацити и сличне споразуме са Турском, Белорусијом и Казахстаном, чиме ће изгубити огромно тржиште.

 

 

Извор: М. Дакић – М. Добромировић / Информер.рс