Издвајамо Свет

ПУТИН УНИШТИО АМЕРИЧКЕ КОНГРЕСМЕНЕ: С. Кореја је прекинула нуклеарни програм споразумом а онда сте ВИ ТРАЖИЛИ ЈОШ!

Карикатура онога што није у реду са Западом, у личности старије жене која изгеда као да живи сама са мачком, брине због Брегзита, са запуштеном косом и наочарима Вуди Алена, Кејт де Пури из “Ассоциатед Пресс-а“ поставља питање Путину о Северној Кореји, а онда је уследио одговор…

Кејт де Пури, Ассоциатед Пресс. Поставићу вам питање на енглеском, ако може.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

САД желе да Русија учини више по питању тога да убеди Северну Кореју да смањи своје ракетне програме. Да ли Русија подржава строжије санкције против Северне Кореје? Да ли мислите да би сарадња са Северном Корејом могла да загреје односе Русије и САД под Трампом? Хвала.

Владимир Путин:

Ви сте “интересантан“ народ, то ћу вам рећи. Јесте ли обратили пажњу на своје конгресмене и сенаторе? Тако су добро обучени. Изгледају као паметни људи. Они су нас поставили на исти ниво са Севером Корејом и Ираном, а истовремено, гурају Трампа да нас убеди да сарађујемо у решавању нуклеарне кризе. Да ли су нормални? Мени то изгледа врло чудно. То је ван здравог разума.

Али наша политика, за разлику од политике неких других земаља, увек задржава свој почетни правац. Покушавамо да сарађујемо са свима о најважнијим питањима међународне безбедности. Трудимо се да се не увредимо, не терамо инат када нека земља донесе сумњиву одлуку.

Али наш став по питању Северне Кореје је добро познат. Ми не признајемо нуклеарни статус Северне Кореје. Сматрамо да је све што се тамо дешава контрапродуктивно.

Желео бих да вас подсетим. 2005. године је Северна Кореја потписала споразум о заустављању њиховог нуклеарног програма. Северна Кореја је преузела одређене одговорности. Сви су радо потписали ове споразуме. А неколико месеци касније, Америци је пало на памет да ови споразуми нису довољни. Они су одмах запленили рачуне севернокорејских банака, и рекли су да Северна Кореја мора да учини још нешто. Поред потписаних споразума?! Северна Кореја је рекла “ма мани то“, прекинула споразуме, и наставила да развија свој нуклеарни програм.

Зашто сте то урадили? Да ли сте мислили да то није било довољно? Зашто сте онда потписали почетне споразуме? Ви сте испровоцирали Северну Кореју да их прекине. А онда још горе: Либија, Ирак. Више пута сам наводио ово. Северна Кореја не види начин да преживи осим да развије оружје за масовно уништење и ракете. Они су недавно развили ракету која би могла стићи на територију САД. Ситуација је ужасна.

Ми мислимо да обе стране морају престати да провоцирају једна другу. Наши амерички партнери су рекли: “У реду, прекинућемо вежбе.“ Не. Ево их, спроводе још једну. И Северна Кореја је лансирала још једну ракету. Ова спирала се мора окончати. Ситуација је изузетно опасна. Разговарали смо о томе са нашим америчким партнерима. Ако претпоставимо да ће САД спровести конвенционалне ударе, прецизне не-нуклеарне ударе, где би погодили?

Да ли ЦИА или ДИА знају које циљеве тачно да ударе? Са једним испаљивањем? Наравно да не, Северна Кореја је затворена држава. Можда знате нешто, али не знате све. А Северна Кореја је само једним лансирањем удаљена од глобалне катаклизме. Катаклизме!

Да, САД су једном прибегле нуклеарном оружју против Јапана. Без разумних основа, ако мене питате. Али сада апсолутно нема потребе за тим. Треба бити веома опрезан.

Данас је господин Тилерсон рекао да су САД спремне за директан дијалог. То су сјајне вести. То значи да америчке власти и Стејт департмент почињу да схватају шта се дешава у свету. Надам се да ће заједно са ДИА-ом и Пентагоном применити здрав разум и поступати сходно томе.

У том случају, радо ћемо сарађивати са САД по свим таквим питањима, укључујући и Северну Кореју.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс