Русија Свет

Путин је спреман да буде посредник током преговора Америке и Северне Кореје: Постоји само један циљ и један услов

Кремљ је данас саопштио да је Русија спремна да посредује између Северне Кореје и САД у разговорима чији би циљ био смањење напетости, уколико су обе стране вољне да Москва преузме ту улогу.

Русија је спремна уколико је обема странама то потребно и уколико то желе. Немогуће је постати посредник између две стране ако само једна страна то тражи, тако да је овде потребна воља обе стране. Пошто Пјонгјанг и Вашингтон учествују у свађалачкој реторици, спремност Русије је очигледна како би се утро пут деескалацији напетости – поручио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси ТАС С.

Ројтерс наводи да Москва већ дуго позива две стране да покрену преговоре са циљем смањење напетости око нуклеарног и ракетног програма на којем Северна Кореје напредује пркосећи већ годинама резолуцијама Савета безбедности УН.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећа се да је јуче руски министар спољних послова Сергеј Лавров позвао Вашингтон и Пјонгјанг да започну преговоре, наводећи да је Русија спремна да посредују у таквим разговорима.

Иако су америчке дипломате изјављивале да теже дипломатском решењу, председник САД Доналд Трамп је изнео тврдњу да Пјонгјанг прво мора да се обавеже да се одриче нуклеарног наоружања пре почетка било каквих разговора.

Према тврдњама медија из Јужне Кореје, Северна Кореја се припрема за лансирање сателита у свемир, што по мишљењу стручњака, има за циљ даљи развој технологије балистичких ракета, док јужнокорејске власти у званичном извештају прогнозирају да ће Пјонгјанг наредне године затражити преговоре са САД о свом програму наоружања.

Северна Кореја можда припрема лансирање сателита у свемир, извештава данас јужнокорејски лист „Јонганг Илбо“ позивајући се на неименованог званичника јужнокорејске владе.

Како преноси Ројтерс, стручњаци наводе да ће такво лансирање имати за циљ даљи развој технологије балистичких ракета Северне Кореје и да ће као такво бити забрањено резолуцијама Уједињених нација.

Северенокорејски лист „Родонг Синмун“ пише у издању од понедељака да је „миран развој у свемиру легитимно право суверене државе“.

Јужна Кореја, како се наводи, такође предвиђа да ће Северна Кореја следеће године желети да започне преговоре са САД о својим оружаним програмима и да ће се макар мало приближити званичном Сеулу.

– Северна Кореја ће затражити преговоре са САД, истовремено настављајући са напорима да буде призната као де факто држава која поседује нуклеарно оружје – наводи се у званичном извештају Министарства за уједињење Јужне Кореје, без образлагања оваквих закључака.

Савет Безбедности Уједињених нација једногласно је у петак увео нове санкције Северној Кореји због најновијег теста балистичке ракете који је извела 29. новембра, наводећи да је био успешан и да та ракета може да погоди америчко копно.

Увођење нових санкција је Пјонгјанг окарактерисао као економску блокаду и акт рата.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug