Издвајамо Свет

РЕПОРТЕР ББЦ БОУЕН: Видео сам ужасне злочине Праљка, хтео је етнички чисту државу босанских Хрвата! (ВИДЕО)

ББЦ је емитовао коментар свог новинара, међународно познатог ратног репортера Џеремија Боуена, о пресуди Прлићу, Праљку и осталима.

Боуен је у јеку рата у БИХ извештавао из Мостара. За ББЦ је описао зашто је 2007. године одлучио да у Хагу сведочи против Слободана Праљка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Био сам сведок тужилаштва у случају против Праљка и других у Хагу. Он ме је испитивао, бесан због чињенице да му се суди због – како је он то видео – обављања своје дужности. Сведочио сам јер сам 1993. године, усред рата, видео шта су учинили у Мостару, на југу земље. 400 година стар мост био је под ватром Праљкових снага, био је то симбол старе Босне коју су силом желели да униште. Уништење Старог моста била је само једна тачка на дугом попису ратних злочина.

Осуђен је за убиства многих цивила – попут Фрање Павловића, коме сам и сам заједно с његовом супругом и пријатељима покушао да помогнем. Али већ је био мртав.

Цивили су умирали јер су Праљак и његови сарадници покушавали да успоставе етнички чисту државу босанских Хрвата, што је суд прогласио удруженим злочиначким подухватом. Њихови ратни злочини су укључивали протеривања цивила које су хтели да убију или отерају.

Ноћу сам виђао како цивиле под паљбом терају преко линије разграничења у источни део града. Од тих људи сам из прве руке сам чуо многе потресне приче о убиствима, силовањима и етничком чишћењу.

Жртве од којих су хиљаде биле у Хагу, доживеле су барем мало правде“, испричао је новинар.

 

Извор: Курир.рс / BBC / Index.hr