Свет

Русија се враћа на Балкан – Американци у паници, повлаче потезе очајника: Министар одбране АЛАРМИРАН

Велика забринутост у Вашингтону

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због забринутости око ширења руског утицаја, амерички Конгрес налаже шефу Пентагона, Џејмсу Матису да припреми анализу безбедносне сарадње са Русијом од стране сваке појединачне земље Западног Балкана.

Министар одбране Матис, уз сагласност државног секретара, Рекса Тилерсона треба да достави извештај релевантним одборима оба дома америчког Конгреса, укључујући сенатске одборе за одбрану и спољнополитичке односе, као и спољнополитички одбор Представничког дома Конгреса, преноси Глас Америке.

У земље Западног Балкана, Конгрес убраја: Србију, Босну и Херцеговину, Косово и Македонију, наводи ВОА.

У захтеву амерички Конгрес тражи детаљни списак „руског оружја и војне опреме и технологије у вредности већој од милион долара које је или купљено или добијено од стране сваке земље Западног Балкана од 2012. до данас“.

У Матисов извештај такође би требало да буде укључен опис учешћа снага безбедности сваке од поменутих земаља у обуци или војној вежби са Русијом, такође од 2012. године до данас, опис свих споразума о безбедносној сарадњи сваке те земље са Русијом и преглед обавештајне сарадње са Москвом.

Циљ је да САД има увид „колико безбедносна сарадња између сваке од земаља Западног Балкана и Руске Федерације утиче на безбедносне интересе САД, Северноатлантски савез (НАТО), земље Западног Балкана, и сваку чланицу НАТО-а која се граничи са земљом Западног Балкана“, наводи се у Конгресном документу.

Конгрес такође тражи увид у безбедносну сарадњу сваке земље Западног Балкана са САД, укључујући списак америчког наоружања и војне опреме и технологије у вредности већој од милион долара које је добијено или купљено од стране сваке од тих земаља од 2012. до данас.

Слично сарадњи Западног Балкана са Русијом, Конгрес очекује податке о учешћу снага безбедности сваке наведене земље у обуци или војној вежби са Сједињеним Државама од 2012. надаље, затим списак споразума о безбедносној сарадњи са САД, као и оцену безбедносне сарадње сваке земље Западног Балкана са НАТО-ом.

У Западним земљама, укључујући САД, расте забринутост због повећаног руског утицаја на Балкану и у централној Европи.

У новембру, утицајни Атлантски савет заложио се за стално америчко војно присуство на Балкану у циљу стабилизације југоисточне Европе због, како сматра, повећаних настојања Русије да врши политички утицај у региону, наводи ВОА.

У априлу, после посете земаља западног Балкана, републикански сенатор Џон Мекејн је изразио жаљење због америчког одсуства, односно вакуума који Русија жели да попуни. Мекејн, иначе председавајући сенатског одбора за оружане снаге, још је тада позвао на учесталије посете америчких високих званичника региону.

Почетком августа, потпредседник САД, Мајк Пенс састао се са високим представницима земаља чланица и посматрача Јадранске повеље, чији је председавајући ове године Македонија.

Јадранска повеља је основана 2003. под покровитељством САД са циљем дакоординише активности подршке земљама аспирантима за чланство у НАТО. Њене чланице су од почетка Албанија, Македонија и Хрватска, 2008. прикључиле су се Црна Гора и БиХ, док су Србија и Словенија прихватиле статус посматрача.

 

Извор: Tanjug