Издвајамо Русија

Руске специјалне јединице добијају аутомат са НЕЧУЈНОМ ПАЉБОМ (ФОТО/ВИДЕО)

Концерн „Калашњиков“ спрема се да знатно појача могућности „градских“ јединица новим малогабаритним аутоматима АМ-17 и АМБ-17. Ново оружје је направљено за одреде који оперишу у затвореном простору, и специјално за те задатке је опремљено интегрисаним уређајима за нечујну паљбу.

АМБ-17 (Фото: Јутјуб)

„АМ-17 је конструисан као лако и компактно оружје. Са склопљеним кундаком дугачак је само 50 сантиметара, а без пуног магацина је тежак око 2,5 килограма. Већ та два фактора знатно олакшавају руковање у затвореном простору где је борцу поред ватрене моћи потребна и брзина и могућност маневрисања“, рекао је за портал Russia Beyond војни аналитичар листа „Известия“ Дмитриј Литовкин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред тога, нови модели немају неке класичне совјетске и руске компоненте. На пример, нови АМ-17 нема поклопац сандука, а сандук се састоји од два дела.

Како саопштава концерн „Калашњиков“, то су два „рисивера“ спојена зглобом и фиксирана у радном положају. Када треба да растави и очисти аутомат, борац га „преломи“ на два дела.

„АМ-17 је конструисан за метке 5,45х39 милиметара. Магацин прима 30 метака и има „прорез“ са страна да би борац могао видети колико је метака остало после паљбе. Поред тога, ово оружје се може прилагодити за оне који пуцају левом руком“, додао је експерт.

Као и сви модели које концерн „Калашњиков“ производи у последњих неколико година, и ово оружје има Пикатинијеву шину, а самим тим и могућност да се на њега монтирају потребни нишани, укључујући и колиматорске нишане. Кундак се може подешавати.

„Приликом конструисања овог оружја узете су у обзир све нијансе модела АКС-74У, и сада је лакоћа баратања на првом месту. Најбољи пример је могућност подешавања кундака. Сада борац не мора да се сналази усред боја када је у панцирној униформи или носи друга средства заштите“, истакао је аналитичар.

Када ће ФСБ, ФСО и Росгвардија добити ово оружје?

Како наглашава експерт, АМ-17 и његова нечујна верзија АМБ-17 засада су направљени у неколико пробних примерака, а у рукама припадника унутрашњих безбедносних структура ће се појавити 2018. или 2019. године.

„Сада је у току конструкторско тестирање, после којег ће прва партија ових аутомата бити послата на борбено тестирање припадницима специјалних јединица. Мислим да АМБ-17 има све шансе да замени нечујни малогабаритни аутомат ’Вал’. У сваком случају, треба сачекати резултате борбеног тестирања. Оружје које данас много обећава, ипак треба да се покаже на делу“, закључио је Литовкин.

Погледајте видео:

 

 

Извор: rs.rbth.com / Србија јавља