Спорт

РУСКИ НАВИЈАЧИ ЧЕКАЈУ БРАЋУ: Срби су безбедни, Енглези и Пољаци не!

Руски хулигани најављују да ће штитити навијаче „орлова“, док их градоначелник Калињинграда позива да не праве проблеме

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Историјске околности и мишљења политичара су се годинама мењали, али братски однос српског и руског народа никада није, врло вероватно никада и неће. Управо због тога ће српски навијачи на Мондијалу у Русији моћи да се осећају као на домаћем терену.

„Орлови“ ће мечеве играти у Самари (против Костарике), Калињинграду (ривал ће нам бити Швајцарци) и Москви (спектакл против Бразила), а становници ових градова и те како су везани за Србију. Наравно, највише од свих фудбалски навијачи.

Већина проблематичних присталица водећих московских клубова често долазе у Београд код својих „побратима“ из Хумске, са „Маракане“ или Карабурме, док су навијачи Крила Совјетов из Самаре у братским односима са Земунцима.

Сви они, како се може видети на интернету, с нестрпљењем дочекују колеге из Србије и нуде им сваку помоћ, уз обећање да им у Русији неће фалити ни длака с главе.

Због свега виђеног на Европском првенству у Француској, где су се свакодневно сукобљавали руски, пољски и енглески хулигани, полиција у Русији ће имати пуне руке посла.

Најкритичније би могло да буде у Калињинграду, због близине границе с Пољском, а и чињенице да меч 3. кола против Белгије у том граду играју управо Енглези.

– Срби не морају да се брину, они су наша браћа, биће заштићени, али Енглези и Пољаци морају да нас се чувају. Ове са Острва никако не волимо, а са Пољацима имамо нерашчишћене рачуне још од 2012. године – размењују хулигани претње путем интернета.

С друге стране, Александер Јарошук, градоначелник Калињинграда, апелује на суграђане да учине све да се посетиоци у том граду осећају пријатно и да им помогну уколико затраже било какву помоћ.

– Позивам све суграђане да буду гостољубиви и љубазни, поготово они коју знају енглески. Нека помогну свакоме коме је помоћ потребна како би се свих 100.000 туриста, колико их очекујемо у нашем граду, осећало пријатно – рекао је Јарошук, први човек Калињинграда.

Ко нема карту, иде на годишњи

Александер Јарошук позива суграђане који немају карту за неку од четири утакмице које ће бити одигране у том граду да напусте своје домове.

– Ко нема улазницу, нека оде негде на село, не мора да одлази на посао. Овим желимо да смањимо гужву и да свима обезбедимо што удобнији боравак – каже Јарошлук.

За тучу и 15 година затвора

Енглези су већ почели да плаше своје навијаче који ће отпутовати у Русију на СП. Представници британске полиције упозорили су фанове да никако током Мондијала не изазивају нереде, пошто би по позитивном праву у Русији могли да буду осуђени и на 15 година затвора.

– Очекујемо од енглеских навијача да буду у фан зонама и да се не понашају како не доликује, без обзира на то што ће вероватно имати мету на себи – посаветовао је Марк Робертсон, заменик шефа одељења за контролу навијача. Британци очекују да ће у Русију отпутовати између 10.000 и 20.000 навијача.

 

Извор: Alo.rs