Свет

САД су још 1994. године планирале рат против Северне Кореје, Пентагон предвидео МИЛИОН МРТВИХ

САД су још пре две деценије, у затегнутој ситуацији са Северном Корејом због њених нуклеарних активности, планирале рат против Пјонгјанга, али је тадашњи сукоб предупређен дипломатским путем

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

САД су још пре две деценије, у затегнутој ситуацији са Северном Корејом због њених нуклеарних активности, планирале рат против Пјонгјанга, али је тадашњи сукоб предупређен дипломатским путем, показују данас објављена поверљива документа.

Те 1994. године САД су веровале да би америчка војска и војне снаге Јужне Кореје „без сумње победиле“ у сукобу на подељеном Корејском полуострву, мада су претпостављале да би имале и много губитака, наведено је у документима која је данас објавила Архива националне безбедности при Универзитету „Џорџ Вашингтон“, преноси АП.

У то време, администрација тадашњег председника САД Била Клинтона разматрала је могућност бомбардовања нуклеарног комплекса Северне Кореје након што је та земља почела да празни реактор који је могао да произведе материјал за израду атомске бомбе.

Ипак, претећи сукоб је тада спречен дипломатским путем, али данас, када је Северна Кореја на прагу способности да директно угрози америчко копно нуклеарним нападом, могућност сукоба је поново на помолу као и 1994. године, закључује америчка агенција.

 

Извор: Tanjug