Свет

САД У НЕВЕРИЦИ, КИМ ЛАНСИРА САТЕЛИТ! Северна Кореја постаје и космичка велесила!

Фото: Јутјуб

Северна Кореја припрема се да лансира сателит, тврде јужнокорејски медији. Војни експерти, међутим, упозоравају да је то параван за наставак разоја балистичког програма

АФП подсећа да је Северна Кореја већ налази под ударом санкција УН због лансирања интерконтиненталних балистичких ракета и развијања те врсте наоружања, упркос упозорењима.

„Из више канала смо сазнали да је северна Кореја развила нови сателит који је назвала Квангмјонгсонг-5“, известо је лист „Јоонганг Илбо“ из Јужне Кореје, позивајући се на своје изворе из владе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– План Пјонгјанга је да лансира сателит, опремљен камерама и телекомуникационом опремом, у орбиту – наводи још лист и подсећа да је севернокорејски „нуклеарни“ режим већ лансирао сателит „Квангмјyонгсонг 4“, и то у фебруару 2016, што је већ тада окарактерисано као „замаскирани“ балистички тест.

Један од портпарола јужнокорејске војске изјавио је да за сада нема ништа сумњиво у вези активности које долазе из Северне Кореје, али је такође и додао да Југ помно прати све што се дешава на Северу.

Овај најновији извештај долази након недавног саопштења Северне Кореје да тај режим има право да развија сопствени свемирски програм и технологију.

АФП подсећа на предвиђање које је раније овог месеца изнео руски лист „Росијскаја газета“, односно руски војни експерт Владимир Крусталев, који је рекао да ће Северна Кореја у веома скорој будућности лансирати два сателита- један за истраживање земље, а други за потребе „комуникације“.

Стручњаци и аналитичари широм света, међутим, нису „мирни“ и сматрају да је развој свемирског програма само параван за наставак развоја интерконтиненталих балистичких ракета са нуклеарним бојевим главама, којима Ким Џонг Ун прети остатку света и због којих је већ под тешким обручом санкција.

Извор: B92.net