Србија

САША ЈАНКОВИЋ хоће да цепа СРБИЈУ!?

Лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић признао је да му је циљ да отцепи Војводину од Србије!

 Нема разлога да се Србија плаши војвођанске аутономије, нити војвођанска аутономија има потребу да нанесе штету било коме у Србији. Управо је супротно, свака наша специфичност, посебност, била она језичка, културна национална или економска, јесте, што се ПСГ тиче, предност и квалитет. Живот не може да чека и желимо да на сто ставимо решења за будућност – поручио је Јанковић у Зрењанину на трибини „Зрењанин и војвођанске теме о којима се не прича“.

ТУЖНО ВРЕМЕ

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовој оцени, Србија и Војводина не јачају, него слабе у ово, како је рекао, тужно време „коме ћемо видети леђа“ кад ПСГ дође на власт. Због тога јаку Војводину види ван граница српске државе.

Оџић: Војводина да се отцепи као РС

Јанковићева највећа подршка на председничким изборима био је Александар Оџић, председник Војвођанске партије, који је у више наврата на друштвеним мрежама написао да је Војводина република, те да би требало хитно расписати референдум о њеном отцепљењу. Српски телеграф преноси само део Оџићевих сепаратистичких ставова:

– објавио мапу отцепљене Војводине, са посебним симболима који немају везе са државним обележјима Србије

– изјавио да Војводина, по угледу на РС, треба да распише референдум о отцепљењу

– тврди да ће Војводина постати република кад-тад

– отворено навија за прекид преговора Србије и ЕУ како би Војводина што пре била део Уније

– за њега је Република Српска „геноцидна творевина“, и није Република Српска него „Република Шумска“

– Аутономија је нешто што припада људима који имају своју самосвојност и кључна реч у томе је поверење. Тек када грађани буду имали поверење у своју државу, осећаће се слободно – каже Јанковић.

На питање Српског телеграфа да објасни да ли заговара отцепљење Војводине, шеф ПСГ, међутим, јуче није одговорио.

Душан Јањић, аналитичар

Очигледно је да Јанковић прихвата идеје регионализације, да се у оквиру уставних промена разматра и питање положаја Војводине.

ОПАСНЕ ИГРЕ

Потпредседник СНС Миленко Јованов позива Јанковића да отвори све своје карте и призна који му је циљ.

– Да поједноставимо ствари, његов коалициони партнер је извесна Војвођанска партија, која се залаже за чист сепаратизам, тако да Јанковић поново обмањује и лаже грађане скривајући своје намере и планове својих партнера иза приче о „већој аутономији“ – поручује за Српски телеграф Јованов.

Опасну игру са српским границама игра Јанковић, додаје аналитичар Драгомир Анђелковић.

– Јанковић је тесно повезан са разним екстремним војвођанским аутономашима и сада покушава да добије поене на аутономашким страстима, што свакако није добро за Србију – закључује Анђелковић

Извор: Srpski telegraf