Свет

Свет дрхти од страха од последње Кимове ракете: Циљеви Пјонгјанга могу да буду ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ!

И Европа, као и САД, може да буде мета интерконтиненталних балистичких ракета Северне Кореје! На то је у четвртак упозорила министарка одбране Француске Флоранс Парли, која је истакла да је испаљивањем пројектила „џвасонг 15“ у среду ујутру Пјонгјанг показао своју растућу силу. Парлијева је прецизирала да би циљеви најпре могли да буду главни градови западне Европе.

Заговарајући наставак међународних санкција Севереној Кореји, она је казала да је важно да цео свет спроведе те санкције, укључујући Русију и Кину.
САД су најавиле додатне санкције Северној Кореји, а Ники Хејли, амбасадорка Вашингтона при УН, позвала је Кину, која је први економски партнер Северне Кореје, да прекине испоруку нафте тој земљи. САД су све земље позвале на прекид дипломатских и трговинских односа са Северном Корејом. Хејлијева је запретила да ће режим у Пјонгјангу у случају рата бити у потпуности уништен.
Русија је тај позив одмах одбила, позвала присутне на преговоре и оптужила Вашингтон да жели да „провоцира“ Пјонгјанг.

– Не слажемо се. Више пута смо понављали да је притисак санкцијама истрошен и да све резолуције о санкцијама говоре о неопходности покретања политичког процеса и преговора – рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и навео да Американци то игноришу, што је велика грешка. – Недавни кораци САД делују као да им је циљ да изазову Пјонгјанг на оштре акције. Изгледа као да се све ради да би Ким Џонг Ун побеснео.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Американци треба свима да објасне шта желе да постигну. Ако желе да пронађу повод за уништење Северне Кореје, нека тако отворено кажу и нека то потврди њихова врховна команда – закључио је Лавров.

Русија је осудила најновије лансирање ракете, истичући да Северну Кореју не може да призна за нуклеарну силу. Руски амбасадор у УН Василиј Небензија позвао је Северну Кореју да обустави нуклеарне и балистичке пробе.
Извор: Srbija Danas/Novosti