Србија

СРБИЈА ДОБИЈА НОВО НАОРУЖАЊЕ ИЗ РУСИЈЕ: Стиже шест хеликоптера и РАКЕТНИ СИСТЕМ С-300!

Фото: Јутјуб

Александар Вучић Владимир Путин начелно су постигли договор о куповини шест руских хеликоптера МИ-17 и ракетног система С-300.

То што није стигла ниједна званична потврда о договору два државника у вези са наоружањем многи тумаче као жељу да детаљи споразума, пре свега финансијски, остану пословна тајна. Председник Вучић је још пре пута у престоницу Русије истакао да Србија планира да купи још шест руских војних транспортних хеликоптера МИ-17.
С друге стране, о набавци противваздушног система С-300 јавност већ месецима спекулише, а о томе Вучић није желео да говори ни пре састанка са Путином. Како је рекао, цео свет у ту набавку гледа као да не жели да види Србију јаку.

– Наше ратно ваздухопловство скоро да није постојало, набавили смо шест „ербасова“ за војску и три за полицију, два МИ-17 смо нова купили, шест “мигова 29” – рекао је Вучић пре разговора са Путином и додао да је српско ратно ваздухопловство снажније него што је било с почетка деведесетих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након састанка ни једна ни друга страна се нису оглашавале, али уколико би се обистиниле најаве председника Србије, војска би куповином још шест хеликопетара МИ-17 имала укупно осам ових летелица.

Два ова хеликоптера у Србију су из Русије стигла претпрошлог лета, коштали су 25 милиона евра и према речима Вучића одлично су се показала. Реч је летелици која има долет 67 километара или 1.180 километара са додатним резервоарима. Максимална брзина му је 250 километара на сат, а крстарећа од 220 до 230 на сат.

Када је реч о борбеним авионима после набавке шест руских “мигова 29” Србија тренутно има укупно 10 летелица овог типа. Иначе, свих десет “мигова” тренутно се налазе на ремонту, након чега их очекује постепена модернизација односно продужење века трајања оквирно до 2030. године. Поред њих, Србија има и три „мига 21“ односно 17 “орлова” чија се модернизација, такође, најављује.

С друге стране, Србија се тренутно не може похвалити модерном противваздушном одбраном пошто располаже ракетним системима још из времена Совјетског Савеза: “стрела”, “куб” и “нева”.

Након две деценија прича, војска би коначно могла да набави противваздушни систем С-300 чија се тржишна цена креће од 115 милиона долара до пола милијарде долара с тим што би као и у ранијим војно-техничким аранжманима Русија могла да да повољнију цену Србији. Иначе, С-300 у Србију би могао да стигне из Белорусије или директно из Москве.

Из Русије стиже и 30 тенкова

Поред тога што ће бити јача у ваздуху, Војска Србије биће моћнија и на земљи пошто би до краја следеће године требало да стигне 30 ремонтованих тенкова Т-72 вредних око 30 милиона евра.

На тај начин Србија ће по први пут имати тенк са активно-реактивним оклопом. Реч је тенковима са могућношћу лансирања ракета из цеви топа калибра 125 милиметара, ту је и митраљез 7,62 мм.

Извор: Blic.rs