Русија Свет Србија

СРБИ И РУСИ РЕКЛИ НЕ И АМЕРИ СЕ ПОВУКЛИ: Уједињене нације потврдиле да неће бити Дејтона 2, БиХ препуштена сама себи!

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Мирослав Лајчак изјавио је да се не размишља озбиљно о Дејтону 2 и да није реално то да се деси

Подсетимо, високи амерички функционери најављивали су последњих дана да ће Вашингтон организовати нову конференцију о БиХ како би се направио нови „дејтонски уговор“. Њихов крајњи циљ је, међутим, био сламање српско-руског партнерства у РС, али и у Србији и Балкану,

Бањалука и Београд у поручили САД да неће прихватити никакву ревизију мировног уговора за БиХ, али и да је њихово суверено право да одлучују са ким ће сарађивати и да се неће одрећи пријатељства са Путиновиом Русијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Готово идентична порула стигла је и из Москве.

Лајчак је објаснио да је за време Дејтона БиХ била у рату и да није било функционалне државе, а данас је то сада држава која има своје владе, институције, имала је низ регуларних избора.

– Апсолутно је нереално мислити да неке светске снаге могу решавати питање функционалности државе – рекао је Лачкак за телевизију Н1.

Према његовим речима, одговор на то питање се налази у Босни и Херцеговини.

Ако нема жеље легитимно изабраних политичких лидера да се договоре о бољој функционалности своје земље, онда то нико споља не може да реши, казао је Лајчак.

Он је истакао да је 2017. година преокрета за земље западног Балкана, јер се сада више прича о проширењу Европске уније.

На питање колико је западни Балкан у фокусу ЕУ, Лајчак каже да је истина да на почетку рада ове Европске комисије са Жан-Клодом Јункером на челу питање чланства држава западног Балкана није било међу приоритетима, али сматра да се то сада мења.

ЕУ је схватила да имамо обавезу према земљама западног Балкана, да смо тим земљама обећали европску перспективу. Оне су ушле у процес реформи и промена и ми треба да поштујемо реч, рекао је Лајчак.

С друге стране, додао је, то није политичка одлука ЕУ, већ она мора да се заснива на резултатима процеса који су у рукама земаља западног Балкана, које треба да ураде свој домаћи задатак.

Коментаришући односе Срба и Албанаца, Лајчак је казао да они живе и наставиће да живе на истим просторима и у обостраном је интересу да успоставе односе који помажу њиховим амбицијама.

Упитан о Специјалном суду за злочине ОВК, Лајчак каже да би било боље да то иде брже, али указује да је најважније да је тај процес почео и да су успостављене све институције.

Тај суд ће почети са радом и то треба сви да прихвате и да поштују, рекао је Лајчак.

Генерални секретар УН сматра и да не постоји криза у ЕУ.

Одлука Велике Британије о одласку је моменат мобилизације ЕУ и од тог тренутка се види јединство и фокусирање на главна питања и јасно се уочава да ЕУ зна шта су њени приоритети, а добра последица свих тих процеса је што је питање проширења ЕУ враћено на дневни ред, истакао је Лајчак.

Извор: Fonet/Informer