Издвајамо Србија

Српска сиротиња финансира аутопут Велике Албаније

Фото: Јутјуб

Србија ће у 2018. почети да гради прву деоницу аутопут мира, од Ниша до Плочника у дужи од 36 км, а вредност посла је око 212 милиона евра, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

Она је новинарима рекла да је то прелиминарна вредност пројекта на првој деоници аутопута мира Ниш-Приштина-Драч, која ће се финансирати са Европском инвестиционом банком и Европском банком за обнову и развој.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Михајловићева је подсетила да се пројектна документација финансира из европском Фонда за Западни Балкан.

„Не постоји пут који није важан за Србију. Овај пут значи повезивање са регионом. Србија нема море и зато су јој потребне луке”, навела је Михајловић.

Министарка је рекла да ће излазак на албанску луку значити сигуран раст за српску привреду.

„Почињемо три важна пројекта следеће године, аутопут мира, за који су обезбеђена и средства у буџету за наредну годину. Затим модернизација и електрифиација пружне обилазнице око Ниша и пруге Ниш – Димитровград, чија је вредност 250 милиона евра. Крајем јануара потпусујемо уговор са ЕИБ”, навела је Михајловић.

Додала је да је ове године већ рађена експропријација земљишта.

Трећи важан пројекат у 2018. је потписивање комерцијалног уговора за пругу од Новог Сада до Суботице, у оквиру изградње брзе пруге Београд – Будимпешта.

Михајловић је рекла да је важно и доношење Закона о катастру и реорганизација катастра, како би на Дуинг бизнис листи Светске банке се Србија у тој области померила са 62. места у првих 20 земаља у наредних годину дана.

„То су четири стратешка правца куда иде Министарство грађевинарства у 2018”, навела је Михајловић.

 

 

Извор: Тањуг