Свет

СТАРИ РУСКИ ПРОРОЦИ ВИДЕЛИ: Распад Турске на неколико делова и велики сукоб Русије са другим државама

Пише: Роман Иљушћенко, стручњак за религије

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

При данашњој потражњи за футуролошким истраживањима смањило се интересовање за огромно духовно, мистичко искуство људи који су умели да погледају у будућност.

Њих су од давнина слушали кнежеви и цареви који су ишли у рат.

Нису се гадили јасновидаца ни касније. Најпознатији примери су Хитлер и Стаљин. Постоје информације да и данашњи политичари такође користе услуге чувара тајних знања.

У стара времена ниједан војсковођа који држи до себе није смео ни корак да направи пре него што му пророци, гатари или магови не обећају наклоност небеса. Најочигледнији пример из наше историје је поход Тамерлана на стару Рус.

Покоривши све околне земље, прошавши огњем и мачем кроз Средњу Азију, земље Блиског Истока, премоа Кавказа, Египта и Индије, Гвоздени шепавац је 1395. године кренуо на Рус. У Москви је тада владао син Дмитрија Донског — млади кнез Василиј Дмитријевич, који није имао ни снаге, ни могућности да се супротстави освајачима.

Није могао да рачуна ни на чију помоћ, осим на Божију. И тада је по савету митрополита Кипријана у Руси проглашен свенародни строги пост, а из Владимира је у Москву литијом пренешена позната икона Мајке Божије.

Тамерлану, који се у том тренутку налазио у околини Јелеца , јавио се сан у којем му је жена страшног изгледа у црвеном наредила да се одмах врати назад.

Неко из окружења владара пола света протумачио је тај лик овако: то је Мајка руског Бога, боље је не шалити се са њом.

Свађа с боговима није улазила у Тамерланове планове и он је послао своје снаге на југ. Тако приповедају о чудесном спасењу Руси не само домаће, већ и стране, конкретно, источне хронике.

Један од најчешће помињаних домаћих пророка је Авељ. Рођен је 1757. године код Туле и постао је монах, а ускоро после прележане болести открио је у себи пророчки дар. Између осталог, предвидео је колико ће Катарина ИИ бити на трону и када ће умрети.

Бесна због његове дрскости, императорка је наредила да се Авељ утамничи у тврђави. Али, датум смрти који је прорекао се у потпуности обистинио.

Следећи објекат монахових пророчанстава био је император Павел Петрович. Након сусрета са светим старцем, он је саставио тајно завештање које је требало отворити 100 година после монархове смрти, коју Авељ није пропустио да му спомене. И оппет је био прецизан.

Императору Александру Павловичу бескомпромисни пророк предвидео је Москву предату непријатељу, што је продужило Авељово заточеништво.

Авељ је и умро заточен 1831., а Павлов тестамент је 1901. године отворио брачни пар Романових. Не зна се тачно шта је у њему писало, али очевици тврде да је царска породица тај дан провела у мрачном расположењу.

У најпознатије подвижнике духа који су имали дар видовитости и које је поштовала Православна црква спада Серафим Саровски, који је, иако се налазио у мордовским шумама, знао шта се догађа у престоници и другим местима, апредвидео је, на пример, устанак на Сенатском тргу.

Умро је 1833. године, а прорекао је неуспешни Кримски рат, револуцију, погибију династије. Прорекао је и удаљеније догађаје, чак и распад СССР, али је свети старац имао чврсту веру у Отаџбину. На крају својих беседа обавезно је напомињао:

„Господ ће помиловати Русију и довешће је путем страдања до велике славе“.

Нећемо стављати акценат на свете старце који су предвидели оно што је данас постало јава, већ ћемо се окренути предсказањима која се тичу будућности која још није наступила.

У њих можемо убројати пророчанства познатог старца, духовника одеског Свето-Успенског манастира Јоне Игнатенка, који је преминуо 2012. године. Он је, између осталог, говорио да ће после његове смрти почети озбиљни немири у Украјини и да ће први Васкрс после ње бити крвав, други гладан, а трећи победнички.

Старац је упозоравао на рат Русије и Америке, који ће почети због треће земље. Биће проливено веома много крви, али ће наша земља победити.

О обнављању снажне Русије у савезу са братским православним народима, на челу с једним царем, говорили су многи поштовани старци — наши савременици: Серафим Тјапочкин и Христофор Тулски, блажени Николај Трубин. И, наравно, Јероним Санаксарски и Николај Гурјанов.

У прорчанства о руско-турским односима, који су пре само пола године деловали као беспрекорни, могу се сврстати речи два грчка монаха с Атоса: Козме Етолског и Пајсија Светогорца. Свети Козма, који је живео у XВИИИ веку, говорио је, на пример, о гвозденим птицама које лете по небу, те бљују ватру — о данашњој авијацији.

Предсказивао је телефонску везу: „Цео свет ће бити обавијен једном нити, људи ће разговарати из једног удаљеног места с другим, на пример из Константинопоља с Русијом“. И следеће: „Лопови и разбојници неће више морати да се крију у планинама. Они ће живети у градовима, облачиће се као обични људи, и долазиће усред бела дана да нас покраду“.

Што се тиче онога што се још није догодило, Козма је предвиђао пораз Турака, ослобађање Константинопоља (Истанбула): „Турци ће доћи до (поморске) зоне од шест миља. Једна трећина њих ће погинути, једна ће поверовати у Христа, а једна трећина ће отићи у Кокини Милију“ (место у данашњем Ираку).

С Козмом се слагао и нарочито поштовани у Русији Пајсије, који је умро 1994. године и кога је канонизовала Грчка православна црква: „Град (Константинопољ) ће бити предат Грцима услед рата Русије и Турске. Турци ће бити уништени и збрисани са карте заувек. Биће подељени на 3-4 дела“.

Једном су старца питали о догађајима у бившој Југославији, а он је одговорио: „Данас због Турака Европљани стварају независне државе с муслиманским становништвом (Босну, Херцеговину). Међутим, ја видим да ће они у будућности деликатно поделити и саму Турску: дићи ће се Курди и Јермени и Европљани ће затражити признавање независности и права тих народа на самоопредељење. Они ће тада рећи Турској: „Ми смо вам раније учинили услугу, сада на исти начин треба да добију независност Курди и Јермени“.

О току рата се може судити по следећим његовим речима: „Када се Руси спусте у мореузе (Босфор и Дарданели), тада ће друге европске државе рећи: да и ми кренемо тамо? Запад ће затражити од Русије да изведе своју војску. Она ће то одбити, и тада ће против ње почети да скупљају снаге. Почеће светски рат и Руси ће имати губитке. Гледаћемо кланицу, градови ће постати рушевине“.

„Руси ће желети да изађу у Средоземно море. То ће бити опруга која покреће. Али, то није до краја истина. Истина је да ће их Господ призвати као своје војнике. Спуштајући се, они ће уништити Турке за недељу дана. И када се спусте пријатељи Турске — НАТО, да би је спасили, тада ће и почети велики сукоб.

„Светом — наглашавао је старац — увек управља Реч Божија, њиме не управљају ни Американци, ни Европљани. Они могу да владају кратко. Бог им дозвољава да казне сами себе. Наступиће догађаји који ће потрести народе. То још неће бити Други Долазак, али људи ће се вратити вери“.

Пајсије је у своје време предвидео и распад СССР, и распад Југославије: „Ватра која је букнула на Балкану ће се проширити. Православни народи Балкана ће се сукобити са НАТО на територији Турске, која ће нестати са карте света. Кипар ће добити велики шамар од Турске, али то ће бити привремено. Из наших корена поново ће се обновити Византија“.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Fakti.org