Србија

СТИГАО УЛТИМАТУМ ИЗ БРИСЕЛА! Србија мора да се одрекне…

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Поглавље 30 предвиђа да Србија своју економску политику мора да усклади са ЕУ, а то значи да ће по његовом затварању морати не само да се одрекне бесцаринског трговинског споразума с Русијом него и да се прикључи економским санкцијама Брисела Москви, пише Спутњик.

Ентузијазам званичника због отварања поглавља која Србију приближавају ЕУ вероватно нас неће красити када на ред дође и затварање онога заведеног под бројем 30, које је посвећено економским односима са иностранством. Пре ће бити да ће оно представљати горку пилулу коју ћемо морати да прогутамо на путу ка ЕУ, сматрају у Спутњику.

Јер, затварање Поглавља 30 подразумева, како је то недвосмислено објаснила в. д. помоћника министра трговине, туризма и телекомуникација Оливера Јоцић, да ће споразуми о слободној трговини које смо потписали са државама са којима ЕУ нема уговорни однос, бити отказани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Јасно је да ће ови споразуми бити отказани, биће неког губитка у смислу приступа тржиштима са овим земљама са којима тренутно имамо потписане споразуме о слободној трговини. Ту пре свега мислим на Русију, Белорусију и Казахстан, јер са њима Европска унија није у уговорном односу – прецизирала је Јоцићева.

Аналитичар Форума економиста Борислав Боровић указује да нисмо извели рачуницу колико добијамо, а колико губимо уласком у ЕУ.

– Србија је једна од ретких земаља, ако није и једина која није урадила кост-бенефит анализу уласка у ЕУ, анализу трошкова и добити и ризика који би улазак у ЕУ донео – истиче овај економиста.

Он посебно указује на важност Поглавља 30 јер је оно једно од ретких, ако не и једино, које не предвиђа транзициони период, односно неко прелазно време до примене.

– Значи, после затварања поглавља оно се одмах примењује, а то значи да Србија неће моћи да има билатералне или бесцаринске уговоре са трећим земљама са којима такве уговоре нема ЕУ, а то, практично, значи одрицање од економског суверенитета када су у питању одлуке везане за трговину – наводи Боровић.

Он подсећа и на значајан податак, на који се не указује, да Поглавље 30 предвиђа да Србија своју економску политику мора да усклади са ЕУ.

– Бојим се да ће то значити да ће после завршетка преговора о Поглављу 30 Србија морати да се прикључи економским санкцијама које је ЕУ увела Русији. Србија то неће моћи да избегне, као што су све земље које су преговарале о уласку у ЕУ морале да јој прилагоде своју укупну економску политику – сматра Боровић.

Извор: rs.sputniknews.com