Русија Србија

СТИЖЕ НАМ НАЈМОДЕРНИЈЕ ОРУЖЈЕ: Срби ће уз помоћ Руса правити убице авиона?

Хрвати су од Американаца набавили ескадрилу најмодернијих хеликоптера кајова да би заплашили Србију, али труд им је био узалудан. Одговор наше земље стигао је у рекордном року, захваљујући пре свега руском председнику Владимиру Путину.

ЗАШТО ДРХТИ НАТО?

Како кажу војни стручњаци, од овог наоружања, које је регуларно у саставу руске војске, стрепе пилоти у борбеним летелицама НАТО из много разлога. Пре свега систем „Верба“ опремљен је новом противавионском ракетом 9М336 и апсолутно је без конкуренције у свету. Она обара све што лети – од ловачких авиона и борбених хеликоптера па све до крстарећих ракета и беспилотних летелица до висине од 5.000 метара, што практично значи да ниједна непријатељска летелица не би смела да сиђе испод те висине. Такође, изузетно је значајно што се ракета по потреби може лансирати са рамена, а да ипак дејствује на великој висини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Уз лансирање са рамена ракете које су део система „Верба“ могу да се лансирају и класично, са неке лансирне рампе на земљи или намонтиране на возило. Баш због тога биће од значаја и за нашу наменску индустрију пошто су, након подробних анализа, руски и српски стручњаци утврдили да је „Верба“ компатибилна са нашим оклопним возилом „Милош“, на чију би шасију могле да се монтирају – објашњава саговорник нашег листа који је високопозициониран у српској наменској индустрији.

Још једна од предности „Вербе“ јесте у томе што су стрелци тешко уочљиви на земљи јер се приликом лансирања не емитује топлотно и електромагнетно зрачење по ком би их авиони уочили.

Војни аналитичар Александар Радић потврђује за Српски телеграф да је ово тренутно најсавременији ракетни ПВО систем.

– То је неупоредиво софистициранији и технолошки далеко напреднији систем од свих претходних варијанти ракетних система које је развијао Совјетски Савез, типа „Стрела“ и „Игла“. Његова највећа предност је то што је отпоран на ометање непријатеља, тако да постиже пуну ефикасност у гађању циља у ваздуху који је зацртао. То је дефинитивно последња реч технологије војне индустрије – каже Радић.

МОГУЋА И ПРОИЗВОДЊА

Радићев колега Милован Дрецун наводи да ће снажан систем одбране, ком Србија стреми, бити остварен уз руску помоћ.

– Сарадња на повећању капацитета одбране са Русијом је одлична, али она подразумева и сарадњу наменских индустрија за производњу нових система наоружања који су усмерени ка трећем тржишту – истиче Дрецун.

Потпоручник у пензији Љубан Каран каже за наш лист да су нам овакви ПВО системи неопходни.

– Руси су нам већ толико тога дали и од скупог наоружања, тако да им ово јефтиније, а „Верба“ заиста није скупа, неће бити проблем. Велика је ствар када имате такво оружје масовно у јединицама распоређеним на терену, па непријатељски авион не сме да сиђе на мале висине – поручује Каран.

 

Извор: republika.rs