Издвајамо Србија

ТОМИ СЕ ОСЛАДИО ЛУКСУЗ: Бившег председника плаћамо 420.000 евра! А не знамо ни шта ради

Канцеларија савета на чијем је челу Николић потрошиће следеће године чак 50 милиона динара – највише ће спискати за плате, а само за путовања ће отићи 110.000 евра

Грађани Србије ће током 2018. године бившем председнику Србије Томиславу Николићу дати чак 420.000 евра!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, иако се још не зна чиме се тачно бави Канцеларија Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином, којим руководи Николић, њен рад ће српске пореске обвезнике наредне године коштати 50 милиона динара.

Осладио им се луксуз
ТОМА И ДРАГИЦА НЕ ДАЈУ ВИЛУ НА ДЕДИЊУ

Иако већ месецима није председник државе, Николић и његова супруга Драгица одбијају да напусте државну вилу на Дедињу у којој су живели претходних година. Како смо писали, месечни рачуни за њихов луксузни живот коштају нас 1,2 милиона динара. Такође, недавно је за реновирање крова тог објекта у Ужичкој 23 из државног буџета издвојено милион динара.

Према предлогу буџета, предвиђено је да највише новца оде за зараде запослених – 22,5 милиона динара, затим за путовања – 13,1 милион, док је за социјалне доприносе предвиђено четири милиона динара, а за накнаде разних трошкова запослених биће утрошено 2,2 милиона.

Ништа у овоме не би било спорно да се зна шта Канцеларија заправо ради, те какве је резултате досад постигла. Међутим, то нико не зна, као што није познато ни колико тачно има запослених, где се налазе радне просторије, а немају ни сајт, телефоне и мејл адресе. Познато је једино да је директор Канцеларије дугогодишњи Николићев сарадник Недељко Тењовић, који има плату од 139.000 динара.

А да апсурд буде већи, у траг Канцеларији недавно нису могли да уђу чак ни службеници Владе Србије, која је и оснивач Савета, на чијем је челу Николић. Савет је, иначе, основан у мају ове године, након чега је и формирана поменута канцеларија, која обавља стручне и административне послове за потребе Савета.

Иван Нинић из Центра за владавину права сматра да је сума од 50 милиона динара чист безобразлук бившег председника и његове свите, која се тако лако не одриче привилегија и баханалија.

– Кључно питање је овде којом је то рачуницом Николић закључио да му идуће године треба баш 50 милиона динара? Тај новац је узет из џепа лекара, професора, студената и пензионера. Зашто сада домаћин из Бајчетине не изађе и не каже грађанима: „Не треба мени и мојој ташти више ништа ништа од Србије, ми смо пензионери, потрошите ово на сиротињу“ – наводи Нинић и додаје:
– Јавност треба да зна да је то трошак једне виртуелне канцеларије која нема конкретан резултат, нити ће га икада имати, јер постоје законом установљене институције које сарађују са Кином и Русијом. Сарадња Србије са државама Истока је много старија од династије Николић.

Стабилне финансије
ВЕЋ ДОБИЛИ 38 МИЛИОНА

Влада је и у августу из буџетске резерве за рад Николићеве канцеларије обезбедила 38,4 милиона динара за функционисање до краја 2017. На плате запослених у канцеларији тада је издвојено 14,4 милиона динара, а за трошкове путовања 8,13 милиона динара.

Извор: Курир / Бобан Каровић