Регион Србија

Туђман се за само две недеље из агресора претворио у жртву: Хрватски портал о саопштењу које је „многе затекло и насмејало“

Фото: Јутјуб

Само две седмице након што је први хрватски председник, пресудом хашког трибунала у случају Прлић и остали, означен као вођа удруженог злочиначког подухвата у делу БиХ, Директорат полиције је 26 година након ракетирања Банских двора саопштио да су кривичне пријаве за тај злочин подигнуте против пет држављана Србије и једног држављанина Хрватске.

Тако се, према писању портала 24 сата, Фрањо Туђман за само две седмице од изрицања хашке пресуде херцеговачкој шесторки, „из агресора претворио у жртву агресије“.

– Превише се говорило о Фрањи Туђману као агресору. Време је да се проговори о Фрањи Туђману као жртви агресије. За то је савршено послужила јучерашња објава у Директорату полиције да је са 26 година закашњења довршена истрага против шест особа због ваздушних напада ЈНА на Банске дворе у октобру 1991. године у којој је погинула једна особа – пише овај медиј.

Мета напада, саопштено је на јучерашњој конференцији за новинаре, био Фрањо Туђман. Портал примећује да је ово саопштење „многе затекла, па и насмејала“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Неки су се том догађају и отворено ругали, неки посезали за оном старом паролом о спорој, али достижној правди. Скретање пажње. Па, ипак, два дана након комеморације за Слободана Праљка у Лисинском и две седмице од изрицања правоснажне пресуде хашког суда у којој је Фрањо Туђман проглашен вођом удруженог злочиначког подухвата у БиХ, скретање пажње на догађај од пре 26 година послужио је за компензовање оптужби против Туђмана – наводи портал 24сата.

За скретање пажње, како кажу, са Туђманове улоге у злочинима, конц-логорима у БиХ, прогонима, окупацији и агресији, на фотографију напада на Банске дворе у којима су тога дана, поред Туђмана, били и Стјепан Месић и Анте Марковић, тадашњи председник и премијер СФРЈ, Хрватска је чекала 26 година, а онда је она објављена управо у тренутку кад се коментирала хашка пресуда за злочине старе 24 године.

Наратив је притом муњевито промењен. Према писању поменутог портала, Фрањо Туђман је наједном, готово преко ноћи, из агресора претворен у жртву.

„Од жртве до агресора отприлике као што је, управо због Туђманове политике према суседној држави, Хрватска из улоге жртве агресије у очима међународне јавности муњевито претворена у агресора на БиХ“.

Читава вечност била је потребна хрватским службама да открије одговорне за ракетирање Банских двора, што би требало да буде оптужба сама по себи, наводи овај медиј.

Они примећују да би крај истраге дуге више од четврт века и подизање оптужница може сада послужити мање као сатисфакција, а више као покушај ублажавања последица хашке пресуде, па и шока изазваног Праљковим самоубиством у судници трибунала и још више реакцијама на пресуду.

– Враћање приче на 1991. годину и стављање Туђмана у позицију жртве агресије, уместо у позицију самог агресора, додатно ће отежати и успорити процес прихватања пресуде против Туђмана због БиХ – наводи портал 24сата.

Наравно, како наводе, ако је тај процес уопште озбиљно започео.

– Али, осим тога, крај истраге о ракетирању Банских двора отвара и стара и досад срамежљиво анализирана питања о томе зашто Хрватска није брже, интензивније, упорније истраживала тај догађај, као што није процесуирала генерале ЈНА, нити се институционално бавила злочинима над Хрватима у БиХ којима сада на нивоу политичких оптужби настоји да компензује хашку пресуду.

Засад је ипак најважније да је Фрањи Туђману, председнику на чијој се годишњици смрти ХДЗ прошлог викенда поновно дубоко наклонио, барем мало поправљен имиџ – наводи се у колумни портала 24сата.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug