Србија

УДАР НА СРБИЈУ ЗБОГ ГЛАСАЊА У УН! Трамп предузео први корак против СРБИЈЕ!?

Фото: Јутјуб

Амерички председник заврнуће славину и ускратити нам 30 милиона долара годишње због гласања у Уједињеним нацијама против његове одлуке да призна Јерусалим за главни град Израела.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Толико, наиме, у просеку износи помоћ америчке владе нашој земљи кроз разне пројекте и донације. Овај сценарио ће се по свему судећи и остварити јер је, према незваничним информацијама које је Српски телеграф добио пре почетка седнице, договорено да амбасадор Србије Милан Милановић гласа за резолуцију која осуђује Трампов потез, баш као и ЕУ, Русија и Кина.

Листа за одстрел

Према речима шефа Беле куће, сви коју буду били против њега у УН треба да буду спремни на жестоку казну.

– Они узимају стотине милиона долара и чак милијарде долара и онда гласају против нас. Нека гласају против нас, уштедећемо много, ми не маримо – поручио је Трамп.

О озбиљности ових претњи говори и то што је амбасадорка САД у УН Ники Хејли гласање у СБ УН означила као „увреду која неће бити заборављена“, а затим је претњу пооштрила и наводима да ће брижљиво записивати сваки глас на заседању Генералне скупштине УН, па тако ни српски глас неће проћи без евиденције и опасности да се нађе на листи за економски одстрел.

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић каже да је Трамп практично објавио рат Србији, али и целом свету.

– Та Трампова изјава да ће пратити списак и укидати помоћ је најбруталнија могућа уцена. Ако су САД спремне на рат против целог света, а читав свет је против овога – и ЕУ, и Русија, и Кина, да не говорим о муслиманским земљама, онда нека му тако буде. Србија ако хоће да сачува идентитет своје политике, морала је да гласа против. Србија је посебно на мети Трамповог беса јер је само два дана раније стала уз Русију гласајући против тога да Москва буде оптужена за кршење људских права на Криму – оцењује Јакшић.

Да Србија није имала много избора, каже и бивши заменик амбасадора у Вашингтону Борко Стефановић.

Без избора

– Могли смо да се не појавимо, останемо уздржани, али и то би било замерено. Америчких притисака је било и биће их и даље, али државе раде на основу сопствених интереса и Србије је морала тиме да се руководи. Ово је пак једнострана одлука Вашингтона, Америка је велика сила и нормално је да ће поготову мале земље бити под већим притиском – закључује Стефановић.

Додик уз Трампа, Иванић уздржан

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је писмо члану Председништва БиХ Младену Иванићу у којем тражи да подржи Израел и америчког председника Доналда Трампа.

Ипак, српски члан Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће званично Сарајево бити уздржано на гласању.

 

Извор: Republika