Русија Свет

Финска се спрема за РАТ са Русијом: ОТКРИВЕНИ подаци ТАЈНИХ СЛУЖБИ који су ПОТРЕСЛИ свет

Пошто је фински лист Хелсингин Саномат објавио тајне информације војно-обавештајне службе земље, посебно оне о Русији, у земљи је избио скандал.

Криминалистичка полиција у Финској покренула је истрагу, а председник и министар одбране су реаговали на објављивање тајних података.

Наиме, скандал је избио у суботу, 16. децембра, када су новине Хелсингин Саномат објавиле велики чланак под насловом „Тајно место Финске“ и податке о обавештајном институту у граду Тикакоски у средишњем делу земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист наводи да је институт наводно задужен за надзор руских оружаних снага на подручју бивше Лењинградске војне области.

Вест није прошла неопажено и узроковала је велики скандал у самом врху власти у Финској. Председник и министар одбране су захтевали да сигурносне службе и полиција покрену истрагу о томе ко је тајне информације доставио новинарима. Према њиховом мишљењу, откривање таквих чињеница представља ризик за сигурност земље.

Из листа наводе да је главна делатност обавештајног центра у месту Тикакоски праћење руских оружаних снага, откривање и лоцирање покрета војних снага у зони бивше Лењинградске војне области.

– У пракси, јединица бележи, анализира и класификује електромагнетно зрачење руских оружаних снага. То је метод којим јединица ствара електронски снимак процене војника, снага, вођства, задатака и промена у операцијама на подручју Русије – наводи се у чланку.

Ко су Путинови противници? Почела званична кампања за председничке изборе у Русији

Једноставније речено, центар прави електронске карте које омогућују откривање непријатељских планова, обавештајних информација, ПВО, помоћне војне структуре комуникације, радаре…

Према речима министра одбране Јусиа Нинистöа, објављивање тајних докумената увек је озбиљна ствар, јер може да утиче и на националну сигурност и на односе Финске с другим земљама.

Саули Нинисто, председник Финске, изразио је забринутост због цурења података и сматра да је објављивање тајних докумената критично са стајалишта државне сигурности и узрокује велику штету.

Како су тајни документи доспели у уредништво листа Хелсингин Саномат још увек није јасно. Расправе се воде од могућности да је новинарима податке дао непознати запослени војно-обавештајне службе до политичког подметања опозиције, док неки верују да су подаци стигли од руских служби да би показали Финској, која је деценијама доказивала своју неутралност у Хладном рату, како у Москви врло добро знају шта раде, посебно у време све већег притиска да земља уђе у НАТО, чему се Хелсинки до сада успешно опирао.

Извор: Srbija Danas/Logično.com