Издвајамо Србија

ХАРАДИНАЈ: Русија не може да се укључи у дијалог, није јој место овде! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Косовски премијер Рамуш Харадинај рекао је данас да Русија не може да се укључи у дијалог јер се одавно повукла из косовског питања, да је питање признања Косова важније од питања ЗСО и навео да поштује председника Србије Александра Вучића, иако га лично није упознао, јер се бори за свој народ.

Харадинај је, у емисији „Слободно српски“, која се емитује на мрежи српских телевизија на Косову и Метохији, истакао да Русија не може да се укључи у дијалог Београда и Приштине јер се она, како је казао, за разлику од Америке одавно повукла из косовског питања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Русија нема никакву улогу овде и није потребно нити прихватљиво да доведемо неког ко нема улогу и ко није укључен“, рекао је он.

Према његовим речима, с друге стране, САД су све време биле укључене у дијалог Београда и Приштине, и додао да траже већу посвећеност Вашингтона у том дијалогу.

„Тражимо њихову пажњу на ову тему, то је јако битно. Они јесу ту, али због оног што се збива на светској сцени тражимо њихову пажњу да будемо приоритет. Иначе, мој захтев има само један циљ: немојте да оставите ову регију нерешено. Нисмо завршили посао. Дајте ако смо почели то, да то и завршимо, то је једина агенда и нема ништа друго“, објаснио је Харадинај.

Он је истакао да је решавање питања признања Косова од стране Београда важније од Заједнице српских општина (ЗСО) и додао да ће Косово заједницу формирати, не наводећи када ће се то десити.

„Не кажем да је то услов за формирање ЗСО, али ипак се много каснило досад. Спремни смо, и Косово је увек било спремно за Заједницу општина са већинским српским становништвом, пошто је то и одлука Уставног суда. Постоји простор за то и воља и све, али верујем да сада сва питања која су досад била део дијалога немају тежину, пошто главно питање између Косова и Србије нисмо решили, а то је признање Косова од стране Србије“, објаснио је Харадинај, који је на питања одговарао на српском.

Указао је на то да ће дијалог Београда и Приштине убудуће бити вођен углавном на нивоу председника.

„Имам пуно посла у земљи, не бих имао ни времена да стално седим у Бриселу. Мислим да је моја дужност више да се бавим домаћим задацима, и због тога сам срећан што ми то није посао, али верујем да су Хашим Тачи и Александар Вучић свесни својих дужности и онога што представљају, и то је у реду за нас“, рекао је он.

Потребна корекција Споразума о демаркацији са Црном Гором

Харадинај је рекао да се нада да посланици косовске скупштине неће ратификовати Споразум о демаркацији и да ће доћи до његове корекције.

„Ја сам спреман да посланици у Скупштини одлучују о томе, али по мом мишљењу, најбоље је решење да то падне, да гласају против. Онда да тражимо решење са Црном Гором, да кажемо — извините, оно што смо се договорили нисмо могли да ратификујемо. Ако Црна Гора каже — видимо да постоји решење, корекција би помогла… То је мој став. Корекција тог споразума је и предвиђена самим споразумом, само је потребна политичка воља између нас и Црне Горе да се то реши“, истакао је он.

Харадинај је рекао да са представницима Срба још увек није разговарао о „трансформацији Безбедносних у Оружане снаге Косова“, али додаје да не постоји разлог да се било ко противи тој трансформацији, јер је у питању само уставна промена имена те формације.

„Косово има своје оружане снаге, зову се Косовске безбедносне снаге. Сада је потребно само уставно да се промени име. Сви смо сведоци да постоје овде оружане снаге Косова, и оне су већ функционалне и ту су биле одувек, мислим откад постојимо као Косово. Иначе, кад би се то решило по Уставу, то не би променило ситуацију на терену и даље би овде остао Кфор“, указао је он.

Могући протести због Специјалног суда

Харадинај је даље рекао да су на Косову могући протести због почетка рада Специјалног суда за ратне злочине, али да ће институције учинити све да не буду уперени против било које заједнице на Косову.

„Ми смо данас на Косову способни да то не дозволимо, и радићемо на томе. Стојим веома чврсто да до тога не дође, да не буде међуетничка ствар. Ако постоји незадовољство владом због неке одлуке или нечег што долази споља, ниједна заједница на Косову није крива због тога. Ми смо будни и нема разлога да се данас уопште бринемо због тога“, истакао је он.

У вези са односом према председнику Србије Вучићу, рекао је да га је само видео, а да није имао прилике да прича с њим, али да поштује онога ко се бори за свој народ.

„За мене, може неко бити лош према мени, али ако је добар према свом народу, ја то поштујем. Тај који успе да води своју земљу, свој народ добро до бољих циљева, ја поштујем то, и види се да је Вучић доста урадио, види се положај Србије према Европској унији и њен напредак. У региону сви остали каснимо, а Србија напредује“, констатовао је Харадинај.

Што се косовске владе тиче, он је рекао да и Срби на Косову имају разлог да више него икада буду задовољни њеним радом.

„Радим за све заједнице на Косову. Кад су Срби у питању, сви ти пројекти који су су стављени на сто, а који су битни за живот грађана, спроведени су у свакој општини“, казао је косовски премијер, обећавши да ће и Црква Светог Николе у Призрену ускоро бити завршена.

 

 

Извор: Тањуг