Издвајамо Свет

ХАРАДИНАЈ УЗ ПОМОЋ УНМИК-а СКИНУТ СА МЕЂУНАРОДНЕ ПОТЕРНИЦЕ: Злочинац може да иде где год хоће!

Фото: Јутјуб

УНМИК наводи да је у децембру 2016. дао Интерполу ноту косовских власти, у којој се тражи да међународне потернице против 20 становника Косова буду уклоњене.

Мисија УН истиче да је на тај начин посредовала између Приштине и Интерпола, а на основу улоге, коју, како каже, има у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То се наводи у саопштењу које је портпарол Канцеларије УНМИК-а за стратешке комуникације и јавне послове Санам Долатшахи проследио Тањугу као одговор на питање агенције – ко је УНМИК-у дао сагласност да тражи уклањање потернице за косовским премијером Рамушем Харадинајем, којег Србија терети за ратне злочине, као и каква је заправо природа те потернице.

У објашњењу о улози УНМИК-а у вези са недавном одлуком Интерпола, у саопштењу се наводи да је „у складу са улогом УНМИК-а према Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, 2002. године УНМИК потписао Меморандум о разумевању са Интерполом“.

Реч је о Меморандуму „Сарадња у спречавању криминала и у кривичној правди“, чија је сврха, како се наводи, била да се успостави оквир за сарадњу између страна, укључујући размену полицијских информација, објављивање и проток Интерполових потерница, приступ Интерполовим мрежама и базама података…

У саопштењу се истиче да је Меморандум о разумевању између Интерпола и УНМИК-а и даље на снази.

„Стога, УНМИК делује као посредник између косовских власти и Интерпола, када је реч о свим питањима у вези са спречавањем криминала, полицијском сарадњом и кривичном правдом“, наводи се у саопштењу.

У том контексту, наводи се даље, УНМИК је у децембру 2016. године предао Интерполу ноту косовских власти, у којој се тражи уклањање међународних потерница против 20 косовских становника, а то је учинио на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН, „као што је чинио у свим таквим случајевима у прошлости“.

Интерпол је уклонио са списка тражених лица 18 особа са Косова које тражи Србија, а међу тим именима је и косовски премијер Рамуш Харадинај.

Сви они су сада слободни да путују изван територије Косова без проблема.

 

 

Извор: Тањуг