Србија

ХАШКО ПРОКЛЕТСТВО Шешељ: Двојица су се убила због мене

Фото: Јутјуб

Бившег председника Републике Српске Крајине Милана Бабића, који се 5. марта 2006. обесио у хашкој ћелији, вређао сам до изнемоглости јер је био издајник, тврди лидер радикала

Испијање отрова Слободана Праљка у судници само је последње у низу самоубистава која се доводе у директну везу са хашким процесима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После најаве да ће тај низ наставити ако добије осуђујућу пресуду, лидер радикала Војислав Шешељ без трунке кајања признаје да је у смрт гурнуо и бившег председника Републике Српске Крајине Милана Бабића, који се 5. марта 2006. обесио у хашкој ћелији!

Преместили га на 3. спрат

– Кињио сам га до изнемоглости. Вређао сам га и провоцирао, псовао му мајку и називао га издајником и злотвором. Кад год сам имао прилику да га сретнем у Хагу, загорчавао сам му живот. Нема сумње да сам допринео да се тај издајник убије – испричао је Шешељ.

Он каже и да су га због малтретирања Бабића преместили са трећег на први спрат Схевенингена, али да он није одустајао од мисије да га унизи што више.

– Због Бабића су ме сместили на спрат код Милошевића, против кога је овај сведочио. Бабића сам ређе виђао, али кад год сам га срео у ходнику, вређао сам га и завршавао свој национални задатак. Тако сам поступао са свим издајницима српског народа. Кад су ми јавили шта је урадио, насмејао сам се и рекао: „Један издајник мање“.

И Биљани Плавшић сам рекао да је боље да се убије, али је она толико ђубре да јој није пало на памет да скрати себи муке – изјавио је лидер радикала.

Бабић је сведочио против Милошевића као прави инсајдер који је знао многе ратне тајне из прве руке. Добио је осуђујућу пресуду (13 година затвора) и пристао је на сведочење и против Крајишника, започео је сведочење против Милана Мартића, а тужилаштво га је чекало и за процесе против Јовице Станишића, Френкија Симатовића и Шешеља, а вероватно и против Ратка Младића и Радована Караџића.

Сугестивне моћи

Шешељ је раније испричао да је своје сугестивне моћи применио и на некадашњем министру полиције Влајку Стојиљковићу, чије самоубиство у центру Београда има директне везе с Хагом. Како каже, и њега је 2002. посаветовао да изврши самоубиство испред парламента. Он је испричао да је Стојиљковићу у шали сугерисао да треба да се убије на неком бомбастичном месту и да је Скупштина одличан избор, јер би сви писали о томе. Месец дана након тог разговора, Стојиљковић је пуцао себи у главу на главним степеницама тадашње Савезне скупштине, и то 11. априла 2002, на дан када је усвојен Закон о сарадњи са Хашким трибуналом.

Смрт у Хагу
ОСМОРО УМРЛО ПРЕ ИЗРИЦАЊА ПРЕСУДЕ

Осморица оптужених пред Хашким судом умрла су пре хапшења или изрицања пресуде, а Праљак је то једини учинио насред суднице у директном ТВ преносу, док му се изрицала осуђујућа пресуда. Осим њега и Бабића, Србин из Хрватске Славко Докмановић почино је самоубиство у притвору хашког суда 29. јуна 1995, непосредно пре изрицања пресуде за злочине у покољу на Овчари.

Мистерије о Милошевићевој смрти
СЛОБИНИ ДОКТОРИ ТВРДЕ ДА ЈЕ УБИЈЕН

Само шест дана после Бабићевог самоубиства, 11. марта 2006. Слободан Милошевић је нађен мртав у својој хашкој ћелији. Ова смрт је током свих ових година интригирала јавност због различитих теорија које су пласиране. Некадашња портпаролка Хашког трибунала тврдила је да се председник СРЈ убио, а Милошевићеви блиски сарадници и даље подгревају приче да су га „хашки џелати убили“. Званично је заведено да је Милошевић умро од срчаног удара иа због тога није дочекао пресуду.

 

Извор: Kurir.rs