Издвајамо Свет

ХОЈТ ЈИ НАМ ОПЕТ ДРЖИ ПРЕДАВАЊЕ: Оно што сам рекао у Београду је политика САД, нема седења на две столице!

Заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји изјавио је данас да је интерес Америке у региону да се земљама помогне да се приближе свом циљу – просперитету, демократској, стабилној будућности и интегрисању са остатком Европе

Интерес је да земље региона имају што бољу тржишну економију, са шансама за све грађане региона, посебно за младе, рекао је Хојт Брајан Ји у интервјуу за Н1 Сарајево.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о поруци коју је недавно изрекао у Београду, о седењу Србије „на две столице“, Хојт Брајан Ји је рекао да земље које желе да постану чланице Европске уније, НАТО или било које друге међународне организације, морају убедити лидере и чланове тих организација да су заиста посвећене томе да им се придруже.

– Мој савет било којој земљи би био да донесу стратешку одлуку да ли ће се придружити, то је суверено право сваке земље. А кад се одлука о придружењу донесе, да учине све што је могуће да убеде оне који треба да одлуче о томе да су спремни да задовоље све неопходне услове – рекао је он.

Хојт Брајан Ји објашњава да све што је говорио на конференцији у Београду јесте рефлексија америчке политике.

– О њој не одлучују појединачне дипломате, о њој се одлучује у Вашнгтону. У овом случају америчка влада чврсто подржава аспирације Србије ка Европској унији – објашњава он.

Према његовим речима, САД имају интерес да Србија настави да иде ка Западу и Европи и додаје да желе да помогну Србији на том путу.

– То нису само речи, то су наши програми помоћи, то су партнерства са Србијом. Дакле, не само морална подршка, већ и конкретна помоћ. Наше су везе чврсте са Србијом – рекао је Хојт Брајан Ји.

АП Пхото/Реутерс/ Фотомонтажа
Подсетимо, пре неколико дана на конференцији „Надолазећа олуја? Обликовање будућности Балкана у ери неизвесности“ поручио је и да политика стратешког стрпљења на Балкану не функционише и да треба редефинисати партнерства у том региону.

– Партнерства би требало да буду двосмерна – уз очекивање да међународна заједница пружи финансијску, техничку, моралну и другу врсту помоћи, а да лидери у региону испуне своје обавезе – рекао је Ји.

Додао је да ће САД помоћи тамо где су пожељне.

– Верујемо да постоји улога за САД, да можемо да дамо позитиван допринос и то ћемо радити – истако је Ји.

 

 

Извор: Тањуг / Информер