Србија

„Хоћеш да ти завалим шамарчину?“ Бурно у Скупштини Србије, седница прекинута, па настављена!

Председница парламента Маја Гојковић прекинула је данас седницу Скупштине Србије наводећи да нема услова за даљи рад.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Нема услова за рад, разговараћемо како да наставимо седницу, у колико сати, ког дана, видећемо”, рекла је Гојковић.

Она је прекинула седницу након што су изречене две опомене посланику ДС Балши Божовићу јер је председавајућем Ðорђу Милићевићу, како је мнавела Гојковић, рекао „хоћеш да ти залепим шамарачину“.

Гојковић је рекла да је проверила шта је Божовић тачно рекао Милићевићу те навела да му је рекао: „хоћеш да ти заварим шамарачину“ и да су то чули сви за председавајућим столом.

„Након оваквог догађаја треба да прекинемо данашњи рад, да видимо како да наставимо у овој атмосфери, посебно што посланице ДС негирају и правдају ово што је Божовић урадио“, казала је Гојковић након обраћања посланица ДС Александре Јерков и Маје Виденовић.

„(Председавајући) Владимир Маринковић је данас доживљавао линч. Ево како се завршило са трећим председавајућим. Не можемо да уразумимо неколико посланика опозиције који оправдавају такво понашање, а највећи су им аргументи псовке и малтретирање“, рекла је Гојковић.

Додала је да је неколико псоланика очигледно решило да малтретира све остале и упитала: Шта је следеће?

„Да неко овде прође и да стварно неком завари шамарчину. Не може у оваквим условима да се ради“, оценила је.

Божовићу је опомену претходно изрекао и председавајући Ðорђе Милићевић пошто је одредио двоминутну паузу.

Милићевић је Божовићу изрекао опомену зато што је пришао столу председавајућег негодујући јер му је, како тврди, председавајући одузео реч.

Милићевић је за Тањуг рекао да је због великог броја пријављених посланика који су се јавили по повредама Пословник одлучио да одреди двоминутну паузу како би се посланици вратили расправи о предложеном буџету.

Након тога је, додаје, уследило негодовање Божовића који је тврдио да му је одузета реч.

„Настављамо седницу, превладао интерес државе и грађана!“

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић најавила је да ће седница на којој се расправља о предлогу буџета за 2018. године данас бити настављена јер је превладао интерес државе и грађана.

Гојковић је на конференцији за новинаре, након које је настављена седница, којој присуствује и премијерка Ана Брнабић, рекла да у своје и име већине посланика осуђује насије које се, каже по ко зна који пут дешава у скупштини.

„Док већина посланика покушава на озбиљан начин представља грађане који су нас изабрали и који озбиљно расправљају о важним законима, данас смо након мучних сцена у преподневном делу седнице којој је председавао Владимир Маринковић имали још гори наставак у послеподневном делу седнице којом је председавао Ðорђе Милићевић“, рекла је она.

Објаснила је да је посланик ДС Балша Божовић пришао Милићевићу и изговорио реченицу која је згрозила све министре и њу као председницу рекавши: „Немој да ти заварим шамарчину“

„После Двери које су ушле насилно у кабинет, малтретирали запослене, и на крају ми нанелу повреде које је видела јавност, после туче новинара ТВ Пинк, после онога што сваки дан доживљавамо јер неколико посланика ДС и Двери малтретирају читав сазив и не здовољавају да овај дом буде прави представнички, треба да се запитамо кога они то представљају у нашем друштву“, рекла је она.

Истакла је да култура насиља, псовке, туче, ударци, физички напади значи да не постоји снага аргумената него да су пресли на отворено насиље.

Ипак је, каже, превладао интерес грађана да се седница настави, да се покуша да се на најозбиљнији начин размотри најважнији закон, а то је буџет за 2018. годину.

То је наша дужност, без обзира на то како се понаша мала група посланика, навела је Гојковић.

Потпредседник Скупштине Србије и шеф послника СПС Ðорђе Милићевић рекао је да никада као председавјући није повредио углед скупштине и да никада није повредио ниједног посланика ни власти, ни опозије.

„Као председавајући увек сам се залагао за дебату и отворени дијалог, никада нисам имао двоструке аршине, али мора да постоји праг толеранције и културе који нико не сме да пређе:, објаснио је Милићевић.

Он је рекао да је направио двоминутну паузу на седници да би објаснио посланицима да је важно да се настваи аргументована расправа о законима важним за грађане будући да се велики број посланика и власти и опозиције пријавио за реч по повреди Пословника.

„Шта је речено говоре белешке, изречено говори о онима који су то изрекли, Снага силе никада не може бити јача од снаге аргумената. Насиље неће победити институције, наставићемо одговорно и посвећено да обављамо посао у интересу грађана“, нагласио је Милићевић.

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић рекао да је та странка најоштрије осуђује насиље које је покушано да посланика ДС према Милићевићу.

Навео је да је у Србији од 2016. године на делу континуирано вербално и физичко насиље оних који су изгубили изборе и оних који насиљем покушавају да блокирају рад парламента.

„Одлучили смо да наставимо седницу и завршимо начелну расправу, јер нећемо дозволити да нас спрече да донесемо буџет који је развојни и који ће омогућити даљи развој, веће пензиеј и плате и који ће трасирати бољу будућност за нас и нашу децу“ рекао је Мартиновић.

Владајућа већина ће, како је рекао, упркос скоро немогућим условима рада наставити седницу и позвао је све посланике који подржавају владу да уђу у скупштинску салу и наставе рад и да покажу да они који немају подршку у народу не могу насиљем да спрече Србију да иде крупним корацима напред.

 

Извор: Tanjug