Србија

ХРВАТИ КУКАЈУ НАД СУДБИНОМ ХУЛИГАНА: Срби их сместили у злогласни затвор из којег је бекство немогуће!

Фото: Pixabay.com

Хрватски медији пуни су текстова о, како кажу, „злогласном Централном затвору“, у ком су притворени њихови хулигани који су изазвали нереде на 156. Вечитом дербију у Београду

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портал „24 сата.хр“ пише да ће они бити у „злогласном Окружном затвору, популарно званом Централни затвор или ЦЗ“.

– Реч је о затвору у Београду полуотвореног типа из 1953. године, а у просеку се у њему стално налази око 700 притворених и 50 осуђених особа. Према сведочењима оних који су прошли кроз ЦЗ, боравак тамо није нимало лагодан – наводи се у тексту и додаје:

– Када дођеш у собу, одмах вођи собе дајеш папире на увид. То су папири које добијеш при улазу у затвор, а на којима пише разлог због којег си ту. И ту је јако важно шта си изјавио на полицији јер ако си признао злочин, не пише ти се добро. Мораш држати језик за зубима, не смеш веровати никоме и мораш имати пуно среће – пише „24сата.хр“.

Портал „Индеx.хр“ иде још детаљније у свом тексту и описује ћелије у којима бораве затвореници, али додају и да је из Централног затвора немогуће побећи. Кажу и да је то највећи истражни затвор на Балкану, површине од преко 60 хиљада метара квадратних, у ком су ходници дуги око 14 километара.

– Блокови овог затвора, гледани из ваздуха су у облику решетке, па је немогуће побећи. Копањем тунела долази се у суседну ћелију, ходник затвора или у најбољем случају, шеталиште окружено високим зградама – истиче „Индеx“ и додаје:

– У затвору владају тешки услови и, наравно, строга неписана правила међу припадницима тог света. Кршење или непоштовање правила најстроже се кажњава и то не од стране чувара, него „вођа соба“, како се зову најугледнији, али и најбруталнији затвореници – наводи се у тексту.

Даље описују да су ћелије окренуте леђима, а излазом према ходнику, због чега у њих не допиру ни светлост ни ваздух, али ни топлина.

– Затвореници се греју кроз мале отворе на вратима ћелија, кроз које пролази топао ваздух из грејалица у ходнику. Али хладноћа и насиље у натрпаним ћелијама и нису толики проблем у поређењу са самицама. Просторије у којима завршавају они који ремете формална правила у затвору, према сведочењима оних који су били у самицама ЦЗ-а, посебно су језива места, пуна влаге и мишева – закључује „Индеx.хр“.

Да подсетимо, после инцидента на стадиону у Хумској ухапшена су шесторица хрватских држављана. Дамиру Товаровићу, Ивану Мишковићу, Стјепану Миховиловићу, Хрвоју Баковићу и Јакову Подругу је одређен притвор од 30 дана, док је Анте Фирић због тешких повреда задржан на ВМА.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Informer.rs