Издвајамо Регион

ХРВАТИ У МОСТАРУ ПАНИЧЕ: Пленковић иде да их смирује

Хрватски премијер Андреј Пленковић најавио је да ће следеће недеље отићи у Мостар како би упутио „поруке смиривања“ Хрватима у БиХ, јавила је Хина.

Како се наводи, реч је о Хрватима у БиХ који су забринути због могућих последица осуђујуће пресуде Хашког суда њиховим бившим војним и политичким лидерима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Договорили смо да почетком наредне недеље дођемо у Мостар, састанемо се с вођством Хрвата и бранитељима, и упутимо поруке смиривања и снажне подршке Републике Хрватске“, рекао је Пленковић на конференцији за новинаре са председавајућим Председништва БиХ из реда хрватсог народа Драганом Човићем.

Он је поновио да је незадовољан деловима пресуде који се, како тврди, „односе на непотпуно и погрешно утврђено чињенично стање и одређене политичке конотације које говоре о улози тадашњег хрватског врха“.

Човић је истакао да Хрвати у БиХ са забринутошћу прате све оно што се ових дана догађало у Хагу.

„Желимо да станемо иза сваког часног припадника ХВО-а и охрабримо те људе да не наседају на било који облик провокације којих већ данас има на неким порталима и иступима неких људи у БиХ“, рекао је Човић.

Он је додао да ће вођство босанскохерцеговачких Хрвата „знати одговорити политичким средствима на та искушења“, те тражити решења за БиХ и за равноправност Хрвата с друга два народа.

„Позивам наше партнере и Бошњаке и Србе да заједно одрадимо те процесе…како би што пре нормализовали односе у БиХ. Нарочито у комуникацији између хрватског и бошњачког народа и политика јер се ова пресуда првенствено односила на то време 1993. између Хрвата и Бошњака“, рекао је Човић.

Жалбено веће Хашког суда у среду је потврдило првостепене пресуде шесторици бивших политичких и војних лидера босанскохерцеговачких Хрвата као учесника у удруженом злочиначком подухвату етничког чишћења муслимана, у којем је учествовало и тадашње хрватско вођство на челу с председником Фрањом Туђманом.

 

 

Извор: Тањуг