Регион Србија

Хрватска је због својих свирепих злочина Србима исплатила милионе евра, а сада ће морати и Бошњацима

Пресуда Хашког трибунала против шесторице припадника такозване Херцег-Босне, а у којој је потврђено да је било реч о удруженом злочиначком подухвату на челу са Фрањом Туђманом, дефинитивно ће имати и финансијске последице по Хрватску.

Наиме, породице бошњачких жртава моћи ће од хрватске државе да траже одштетни захтев, баш као што годинама уназад одштету од Хрватске наплаћују и „хрватски“ Срби. У те сврхе до сада су из њихове државне касе исплаћени милиони евра.

Хрватска је једина држава у региону за коју је пресудом јасно потврђено да је ратовала на теритрорији БиХ, односно да су њени војници починили злочине над муслиманским становништвом. Прекјучерашњом пресудом у Хагу наведено је да је реч о удруженом злочиначком подухвату у којем је учествовао политички и војни врх Хрватске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Адвокат Анто Нобило изјавио је да породице жртава чија су имена поменута у пресуди могу да траже финансијску одштету и сасвим сигурно ће је добити, као што новац од државе потражују и Срби.

– На исти начин и породице „хрватских“ Срба, чији су ближњи убијени као жртве ратних злочина, а за које је судски доказано да су их починили припадници хрватске војске и полиције, након правоснажне пресуде остварују право на накнаду штете – рекао је Нобило.

Пред хрватским судовим годинама се воде поступци за одштету породицама убијених цивила и војника, као и рањеним Србима, који су помињу у пресудама за ратни злочин Хашког трибунала и хрватских правосудних органа. Новчана надокнада се добија на основу Закона о одговорности државе Хрватске за штету узроковану од припадника оружаних и редарствених снага. Закон предвиђа да максималан износ који може да буде исплаћен по члану породице износи 250.000 куна, што је нешто више од 33.000 евра.

Ко све може да поднесе одштетни захтев

Одштетни захтев могу да траже родитељи, деца, као и браћа и сестре уколико су са жртвом живели у истом стамбеном простору. Нобило је навео да се члановима породица, према досадашњој пракси судова у Хрватској, исплаћује одштета од по 220.000 куна или око 30.000 евра.

– Уколико није познат убица, односно уколико пресудом није потврђено да су жртву убили или ранили припадници хрватске војске, судови не прихватају захтев за одштету. Породице жртава правду могу потражити и пред Европским судом за људска права у Стразбуру, али је висина одштете тамо значајно мања. Она иде до 20.000 евра за целу породицу – каже за „Блиц“ Саво Штрбац, директор „Веритаса“, који додаје да је у најмање 15 случајева Европски суд у Стразбуру донео пресуду у корист породица српских жртава из Хрватске.

Хрватска наплаћују штету од својих осуђеника

Занимљиво је и да након исплате штете жртвама породица, Хрватска тај новац потражује од осуђеника за ратни злочин. То је бар случај са Михајлом Мишом Храстовим од ког, како пишу хрватски медији, држава тражи да јој исплати око 6,5 милиона куна или око 860.000 евра. Толико оквирно износи до сада исплаћена одштета породицама његових жртава.

Наиме, Храстов је осуђен за убиство 13 заробљених српских резервиста и наношење тешких телесних повреда на Коранском мосту, а процес против њега трајао је чак 23 године.

На правду пред хрватским судом и даље чека Светозар Шарац, који је преживео злочин управо на Коранском мосту. Њега је спасло што је рафал погодио човека испред њега и заштитио га својим телом. Добио је један метак у друго ребро, а кад су хрватски војници схватили да је преживео ударили су га кундаком и „истерали“ му око. Касније је тучен и малтретиран, а живот му је спасио један хрватски полицајац, који је пријавио случај посматрачима ЕУ.

Према нашим информацијама и он је тражио одштету од Хрватске и трај процес је у току.

Колико је тачно новца исплаћено породицама српских жртава и рањенима из Хрватске, није познато. Само у случају Коранског моста та цифра је близу 900.000 евра, а исплаћивање одштета још није завршено. Право на надокнаду штете имају чланови породица Срба убијених и повређеним у Медачком џепу, Госпићу, логору Лора, акцији „Олуја“…

Извор: Blic.rs