Свет

ЦИА НУДИ ПОСАО „Говорите српски? Пријавите се, чека вас динамично окружење и ПЛАТА ОД 160.000 долара“

Говорите српски, хрватски или босански? Ако је одговор „да“, можда сте управо Ви савршен кандидат за рад у највећој шпијунској агенцији на свету. Овако почиње оглас ЦИА, која тражи баш људе с одличним познавањем ових језика. Осим „могућности да бране Сједињене Америчке Државе“, потенцијални нови запослени добијају новчане бонусе до 35.000 долара, зависно о познавању језика и функцији коју ће преузети. И то одмах по запослењу.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вероватно најпримамљивије радно место је оно инструктора за стране језике у ЦИА седишту у Вашингтону, с платом до 161.900 долара, без разних бонуса.

– ЦИА пружа врхунску обуку енергичним, креативним и упорним обавештајним професионалцима. Инструктори језика извршавају програме који пружају студентима сва потребна културолошка и језична знања потребна за рад и боравак у иностранству – стоји, између осталога, у огласу за посао.

Наравно, ако вас пак занима нешто мало оперативније, ЦИА тражи кандидате за прикупљање и обраду, али и искоришћавање отворених извора информација, где је плата нешто нижа, рад вероватно мало „узбудљивији“.

– Као официр за искоришћавање отворених извора информација (ОСЕО) за ЦИА, откриваћете, прикупљати и процењивати јавно доступне информације, познате под именом Опен Соурце Интеллигенце (ОСИНТ), у динамичном, све ширем дигиталном окружењу. ОСИНТ обухвата традиционалне медије, академске радове, геопросторне податке и технологију, скупове података, друштвене медије и игра важну улогу у свим аспектима рада Агенције. Као ОСЕО, развићете планове који користе учинковите алате и методологије за истраживање и прикупљање информација о отвореним изворима информацима. Употребом вашег знања о земљописном или тематском подручју, информационом окружењу отвореног кода и познавању језика, пренећете своје откриће у писаним производима и информацијама – стоји у том огласу, уз напомену „Отворене су могућности домаћих и страних путовања.“

Дигитал Таргетерс (ДТ) још једана је оперативна позиција за обавештајце унутар ЦИА. Или, како то стоји у огласу за посао:

„Креативни су архитекти и омогућују напредне операције усредсређене на широк распон приоритета. Примењују техничку експертизу за искоришћавање тајно и јавно доступних информација (познатих и као опен соурце дата) помоћу специјалиованих методологија и дигиталних алата за планирање, покретање и подршку техничких послова или задатака за податке о људима (ХУМИНТ), али и мешаних послова.

ДТ-ови су истраживачки настројени појединци, прагматични и склони развоју иновативних дигиталних решења за сложене проблеме и учинковито комуницирају ова решења с не-техничким партнерима. Имају снажну подршку у континуираном напретку и побољшавању својих техничких, аналитичких и експлоатационих вештина. Истовремео, ДТ служе као примарни дигитални саговорници с кључним партнерима.“

Сви пријављени морају проћи ригорозна тестирања, а један од услова је да нису користили дроге у последњих годину дана, што ће ЦИА проверавати властитом методологијом.

– Пријатељи, породице, појединци или организације могу показати занимање да сте се пријавили за посао или га добили у ЦИА. Њихово занимање, међутим, не мора бити бенигно или у вашем интересу. Не можете контролисати коме су они то рекли. Стога вас молимо да останете дискретни код разговора о вашем занимању за запослењем у Агенцији – стоји у упозорењу које прати све огласе за посао.

 

Извор: Blic.rs